(Beeld: LSV Minerva)

LSV Minerva zet positie van de vrouw centraal in Plantijnlezing

“Een rijke vriend, heb je daar al aan gedacht?”, luidde het advies van minister Hugo de Jonge aan een jonge vrouw die geen koophuis kon betalen. Tekenend voor de positie van de vrouw in Nederland. LSV Minerva bespreekt dit onderwerp tijdens de jaarlijkse Plantijnlezing, die plaatsvindt op donderdag 11 mei 2023.

Voor de lezing zijn twee reünisten van LSV Minerva gevraagd hun blik op de sociaal-maatschappelijke positie van de vrouw in Nederland te delen. Senator Mirjam de Blécourt, tevens arbeidsrechtadvocaat, start met haar lezing Inclusie en diversiteit – Van politiek naar boardroom. Daarna geeft Adriana van Dooijeweert, rechter in het Hof Den Haag en voormalig president van het College voor de Rechten van de Mens, haar visie op dit thema. Aansluitend volgt een debat onder leiding van politiek redacteur Philip de Witt Wijnen.

Essay
In 1965 gaf Koninklijke Brill NV bij de onthulling van de gedenksteen voor Plantijn en Van Raphelingen in de Vrouwensteeg een boekje uit. In 2015 is dit heruitgegeven en sindsdien verschijnt bij iedere Plantijnlezing een nieuw deel. Dit jaar wordt het tiende deel uitgegeven, met daarin het essay Meer vuisten die collectief op tafel dreunen – een observatie over vrouwen in de wetenschap door dr. Anne-Lot Hoek, historica en auteur. Een exemplaar kan aangevraagd worden via bibliotheek@lsvminerva.nl.

Voor de negende keer wordt de lezing georganiseerd door de Bibliotheekcommissie van LSV Minerva. De lezing is bedoeld voor studenten, reünisten en overige belangstellenden. De lezing begint om 15.00 uur in de bibliotheek van Sociëteit Minerva aan de Breestraat. Toegang is gratis, ook voor niet-leden. Aanmelden kan via bibliotheek@lsvminerva.nl.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×