Fragment van 'Pas op voor luxe' van Jan Steen. (Foto: © The Leiden Collection)

Topstukken 300 jaar oude Leidse schilderijen in Hermitage Amsterdam

Leiden was 300 jaar geleden belangrijk op het gebied van de schilderkunst. In museum Hermitage Amsterdam kunnen bezoekers daardoor nu genieten van schilderijen die toen door Leidenaren zijn gemaakt, allen met een historisch onderwerp. De tentoonstelling heet ‘Rembrandt & tijdgenoten. Historiestukken uit The Leiden Collection’. De schilderijen zijn eigendom van de Amerikaanse miljardair Thomas Kaplan.

Op de tentoonstelling hangen drie historiestukken van de Leidse kunstschilder Jan Steen bij elkaar. Dat zie je niet zo vaak. Het levert een verbluffend overweldigend kijkspel op. Kaplan heeft zijn collectie echter niet genoemd naar Jan Steen, maar naar de geboortestad van Rembrandt. En ook van Rembrandt hangen er een aantal prachtige werken, zoals ‘Minerva’. En van Leidenaar en leerling van Rembrandt, Isaac de Jouderville, hangt een portret van zijn leermeester.

Eerder mocht Museum De Lakenhal al werken van Kaplan tonen, bijvoorbeeld in de expositie ‘Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York’. Maar deze nieuwe tentoonstelling met Leidse werken uit de collectie van Kaplan met opnieuw een aantal schilderijen van de Leidse fijnschilders, is zeker een uitstapje naar Amsterdam waard. De tentoonstelling is bij de Hermitage in Amsterdam te zien tot en met 27 augustus 2023.

Hoofd tentoonstellingen Hermitage Marlies Kleiterp vertelt bij Cultuur071 uitgebreid over de Leidse historiestukken.

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×