(Afbeelding: Pixabay)

Breinfestival Over de Kop over het belang van onze hersenen

Voor velen van ons zijn eten, slapen en navigeren dagelijkse activiteiten die mogelijk worden gemaakt door onze hersenen. Maar wat gebeurt er in onze hersenen tijdens deze alledaagse functies en wat als het misgaat? Tijdens het Over de Kop festival onderzoeken hersenonderzoekers activiteiten waarbij onze hersenen bewust of onbewust een rol spelen.

Hanneke Hulst, hoogleraar Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte, organiseert het evenement en is algemeen manager van Brein in Beeld. Volgens haar is het belangrijk om als wetenschapper onderwerpen te vertalen voor iedereen die het wel interessant vindt, maar niet gespecialiseerd is: “Het is belangrijk om van elkaar te leren. Als wetenschapper is het goed om te horen wat er speelt bij mensen en hoe zij denken over bepaalde dingen. Het is ook echt de bedoeling dat het festival een dialoog wordt waarbij wij informatie zenden, maar ook zeker ontvangen.”

Joyce Kaffa in gesprek met Hanneke Hulst over het Over de Kop festival.

Tijdens het evenement is er een breed scala aan activiteiten en presentaties. Bezoeker kunnen deelnemen aan lezingen en interactieve presentaties. Mocht je tussendoor behoefte hebben aan wat meer bewegingsruimte dan ben je meer dan welkom op de hersenmarkt waar je cognitief getest wordt en een kijkje kan nemen bij echte hersenen.

De wetenschappers en sprekers belichten verschillende thema’s waarbij de hersenen centraal staan. Zo gaat het bijvoorbeeld over de rol van slaap in ons dagelijks leven. Het speelt een grote rol en kan je helpen bij het begrijpen hoe ons geheugen en onze emoties invloed hebben op slaapstoornissen. Een ander groot thema is de relatie tussen voeding en de hersenen. Daarvoor komt spreker en hoogleraar psychiatrie Iris Sommer vertellen. Het wordt, kortom, duidelijk hoe groot de rol van de hersenen eigenlijk is en hoe je hier zelf bewust mee om kan gaan.

Dat het festival heel wetenschappelijk oogt ontkent Hulst niet, maar het is toch bedoeld voor een breed publiek. “Iedereen is welkom, maar voor specialisten en experts is het denk ik toch net wat te makkelijk. Het is eigenlijk opgezet en bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het brein en daar meer over wil weten en leren. Het is ook zeker interessant voor studenten die vaak zichzelf te kort doen op gebieden als slaap en voeding.”

Het Over de Kop festival is maandag 12 juni van 19.15 tot 22.15 uur in het Kamerlingh Onnes Gebouw, Steenschuur 25 in Leiden, Lorentz-zaal. Voor het evenement zijn tickets beschikbaar en kosten 10 euro, inclusief koffie of thee en een lekkernij.

 

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×