(Foto's: Emile van Aelst)

Dodenherdenking Molen De Valk

Bij het Bevrijdingsmonument in het centrum van Leiden werd donderdagavond stilgestaan bij oorlogsslachtoffers. Na de herdenkingsdienst in de Pieterkerk vertrokken enkele honderden Leidenaren in een stille tocht naar het monument bij Molen De Valk. Daar werd om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

De Leidse Stadsdichter, Zoë van de Kerkhof, droeg een gedicht voor dat zij speciaal voor de gelegenheid had geschreven. Daarna volgden krans- en bloemlegging en het defilé. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Podiumorkest K&G 3.

Monument
Leiden herdenkt sinds 1945 de slachtoffers van de 2de wereldoorlog, maar kreeg pas in 1957 een oorlogsmonument. Het bronzen beeld is in 1956 gemaakt door kunstenaar Pieter Starreveld. Het stelt een in meditatie verzonken vrouwenfiguur voor die aarzelend een stap naar voren neemt.

Tot 1956 werden de herdenkingen gehouden bij een eenvoudig houten kruis bij het plantsoen voor het Rijksmuseum van Volkenkunde aan de Steenstraat. Daar waar in de oorlog een bom was gevallen.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×