'Kaserne Blau' aan de Gooimeerlaan. (Foto: Cor Klein)

Lang gekoesterde wens vervuld: Theater Ins Blau krijgt plek in oude brandweerkazerne

Met de opening van ‘Kaserne Blau’ door cultuurwethouder Yvonne van Delft, gaat op 19 mei een lang gekoesterde wens van Theater Ins Blau in vervulling. Kees van Leeuwen, directeur van Theater Ins Blau, noemt het een buitenkans dat in de oude brandweerkazerne aan de Gooimeerlaan ruimte beschikbaar komt, die makers de mogelijkheid biedt om hier voorstellingen te creëren, te monteren en te repeteren.

Van Leeuwen: “Bij ons aan de Haagweg kunnen makers nooit langer dan een paar dagen achtereen over de theaterzaal of een van de andere ruimtes beschikken, want er zijn altijd weer voorstellingen en repetities. Voor makers werkt dat niet, zij moeten weken achtereen op één plek aan hun voorstelling kunnen werken. Die mogelijkheid hebben we nu met Kaserne Blau in de Merenwijk.”

Tijdelijk
De kazerne zal op termijn worden afgebroken. Totdat er in 2040 een definitief besluit is genomen over het al dan niet realiseren van een treinstation voor de Merenwijk, blijft het onduidelijk wat er op die plek aan de Gooimeerlaan moet komen. Voorlopig kan Ins Blau een deel van het voormalige brandweercomplex gebruiken. “Inderdaad niet permanent, maar met dit tijdelijk alternatief zijn we heel blij”, zegt Van Leeuwen.

Dansdagen
In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Van Leeuwen dat Theater Ins Blau de komende anderhalve week volledig in het teken staat van dans. Op donderdag 11 mei is ‘Second life’ van Jasper van Luijk met zijn dansgezelschap Shifft te zien. Een voorstelling waarbij een filmer deel uitmaakt van de choreografie. De live filmbeelden worden tijdens de voorstelling als een tweede leven op het achterdoek geprojecteerd. Op 12 mei staan afgestudeerden van de opleiding ArtEZ-dans geprogrammeerd met ‘Professional Creations 23’. En zaterdag 13 mei is ‘Crossing Currents’ van Sanne Clifford & Talitha Schiffer te zien met een voorstelling over hoe je je moet verhouden ten opzichte van een omgeving die continue en steeds sneller verandert. De danscyclus wordt op 17 mei afgesloten door Ivgi & Greben met ‘Landscape with figure’, een voorstelling over de mens in verbinding met de natuur.


Kees van Leeuwen over Kazerne Ins Blau (deel 1).


Kees van Leeuwen over Kazerne Ins Blau (deel 2).

Cultuur Leiden Kaserne Blau


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×