Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten. (Foto: Chris de Waard)

Voorschotenaren brainstormen over nieuwe ideeën voor Ambachts- en Baljuwhuis

Heb je een idee voor de toekomst van het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten? Kom dan naar de discussieavond op woensdag 10 mei in het Ambachts- en Baljuwhuis. Waar het gemeentebestuur nog altijd geen concreet plan heeft, gaan de Voorschotense Krant, Sleutelstad en Omroep West op zoek naar ideeën voor het pand. Inwoners zijn uitgenodigd om daarover te komen praten. Aanmelden is niet nodig.

De avond begint met een korte duik in de geschiedenis. Wim van den Eijkel van het Voorschotens museum vertelt over de periode 1630 tot en met 1912. Maar weinigen zullen weten dat de bouw van het Ambachts- en Baljuwhuis medegefinancierd is door dorstige Voorschotenaren. Voorschoten kreeg namelijk van de Staten van Holland toestemming om belasting te heffen op bier en wijn, maar niet iedereen was hier blij mee. Uiteraard gaat Van den Eijkel ook in op het legaat van Jonkheer van Steengracht.

Jan van Leeuwen, oud-wethouder in Voorschoten, groeide op aan de Voorstraat en vertelt over de wederwaardigheden van het pand en de Voorstraat in die tijd. Zo was Slagerij van Grunneken er gehuisvest. Achterin het pand slachtte hij het vee.

Terugblik
De laatste paar jaar is het Ambachts- en Baljuwhuis vrijwel constant in het nieuws. De voorgenomen verkoop aan eerst Jos Kriek ketste af. Vervolgens ging de deal met vastgoedondernemer Boris Bayer niet door. Dat resulteerde zelfs in een rechtszaak waarbij de gemeente een schadevergoeding betaalde van 350.000 euro. Een onderzoek naar hoe dit allemaal zo mis heeft kunnen gaan, is nog gaande.

Tijdens de discussieavond zal het vooral gaan over de toekomst. Het pand is in slechte staat en moet nodig gerestaureerd worden. Maar wat moet er dan gebeuren? En wat is realistisch? Daarover willen de drie media vooral de mening van de inwoners weten. Wat willen zij? Moet het pand behouden blijven, en zo ja, hoe kan het dan geëxploiteerd worden? Of is verkoop beter? En zo ja, wat moet er dan gebeuren?

Na een korte terugblik op de geschiedenis, gaan de deelnemers op 10 mei in kleine groepjes aan de slag met deze vragen. De resultaten daarvan worden die avond besproken en samengevat in een artikel dat ook op Sleutelstad wordt gepubliceerd.

Voorstraat
Aanwezig is ook mede-initiatiefnemer journalist Lieuwe van Slooten die onderzoek deed naar de verkoopprocedure van het Ambachts- en Baljuwhuis. De locatie is het Ambachts- en Baljuwhuis zelf. Jos Kriek, eigenaar van restaurant Floris V en huurder van het Ambachts- en Baljuwhuis doet de deuren open. De avond begint om 20.00 uur. Iedereen is welkom en aanmelden is niet nodig. Het adres is Voorstraat 12 in Voorschoten.

Advertentie

Maatschappij Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×