Ariela Netiv en Emine Güney tekenen de overeenkomst voor de overdracht van het Turks Archief aan ELO. (Foto's: Chris de Waard)

Turks Archief ondergebracht bij Erfgoed Leiden en Omstreken

Een groep Turkse Leidenaren onder aanvoering van initiatiefnemer Emine Güney is al jaren bezig met de voorbereidingen van een archief waarin verhalen, herinneringen, foto’s en filmpjes worden verzameld van eerste generatie Turkse Leidenaren. Waarom kwamen ze naar de sleutelstad, hoe konden ze hier aarden en wat is hen bijgebleven uit die tijd?

Via de vorig jaar door Commissaris van de Koning Jaap Smit geopende website www.turksarchief.nl worden de bijdragen verzameld. Die website wordt de komende jaren steeds verder gevuld met gedigitaliseerde zaken uit het verleden van Turkse inwoners van Leiden en de Leidse regio. Om er zeker van te zijn dat al dat werk voor de eeuwigheid wordt behouden, is donderdagmiddag een overeenkomst getekend door de initiatiefgroep en Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO). Daarin is afgesproken dat alle rechten overgaan naar de erfgoedorganisatie die het archief ook gaat beheren.

Volgens ELO-directeur Ariela Netiv is het Turks-Leidse archief heel bijzonder. “Omdat het door de gemeenschap zelf tot stand is gekomen. Dat gebeurt nog maar heel weinig.” De website wordt door ELO ondergebracht in het zogeheten E-Depot waar het voor altijd veilig en toegankelijk zal worden bewaard. “En geraadpleegd”, zegt Netiv. “Want de gemeenschap, dat zijn wij met z’n allen dus het is de bedoeling dat iedereen onderzoek kan doen naar de archiefstukken.”

ELO-directeur Ariela Netiv is verguld met het Turks-Leidse archief. “We hadden daar ook nog niet zoveel van.”

Emine Güney is al jaren bezig met het samenstellen van het Turks Archief. Daarmee voert ze een opdracht uit van haar vader Hasan die de klus niet meer af heeft kunnen maken.

Naast een digitaal archief zijn er ook fysieke stukken. Die worden op termijn ook overgedragen aan Erfgoed Leiden en Omstreken. “Maar eerst gaan we daar verhalen bij schrijven voor de website en de stukken digitaliseren”, vertelt Emine Güney die de archiefklus in haar schoot geworpen kreeg door haar in 2015 overleden vader Hasan Güney. Naar hem is ook de Stichting Güney genoemd die niet alleen achter het archief zit, maar ook al enkele boeken uitgaf over de Turkse arbeidsmigranten die vanaf 1064 naar Leiden kwamen.

 

Leiden Maatschappij Regio Turks Archief

Meer in dossier Turks Archief

Meer in dossier Turks Archief


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×