Studentwijkagent Dennis Perdok stopt na twintig jaar bij de politie. Het is voor hem tijd voor een nieuwe uitdaging. De afgelopen zeven jaar werkte hij als studentwijkagent in Leiden aan de verbinding tussen de politie en het studentenleven in de stad. Een bekend gezicht onder studenten, en een graag geziene gast voor een bakje koffie.
Officieel bestaat de term ‘studentwijkagent’ in Nederland niet bij de politie. Maar zeven jaar geleden nam Dennis Perdok de titel over van bedenker en pionier Willem van Vliet. Die er 28 jaar geleden mee begon om een betere verbinding te zoeken tussen de studenten in de stad en de politie.
Perdok: “Vanuit mijn rol als wijkagent in de binnenstad en met studenten is dat vanuit het netwerk eigenlijk ontstaan. Dat ik die wijkagent ben geworden die heel goed in de verbindingen zit. En je ziet gewoon in andere studentensteden dat dat daar minder is. Daar wil ik niemand tekort mee doen maar ik kan misschien beter zeggen dat ze elkaar nog niet gevonden hebben daar.”
Tekst gaat door onder audio
Casper Chaudron in gesprek met Dennis Perdok.
Mokken
Hoewel Perdok onder de meeste studenten nu geliefd is, was het best lastig om te beginnen aan de taak van studentwijkagent. “Als wijkagent ben ik maar alleen. Dus ik kan niet alle veertigduizend studenten die hier ingeschreven staan kennen. Maar het is wel belangrijk dat ze mij kennen.” Wat hem geholpen heeft was een idee van twee student-ambassadeurs bij de politie. Tijdens EL CID werden mokken uitgedeeld met Perdoks hoofd erop en de tekst: Ben jij student? Dan ik jouw wijkagent. “Ik zag het eigenlijk helemaal niet zitten maar heb me toch over laten halen. En de bekendheid die de mok heeft gegenereerd heeft me echt wel geholpen in het werk.”
2019
In 2019 kende de studentenwereld van Leiden een onrustige periode door een aantal zedenincidenten. “We werden ineens geconfronteerd met situaties waarin er heel veel onveiligheid ontstond vanwege een aantal zedenzaken. Waarover in het begin best veel onduidelijk over was.” Perdok vertelt hoe hij die periode heeft beleefd. “Iedereen ging er op sociale media mee aan de haal. En het werd steeds groter en groter. Hoe tragisch en heftig het ook was voor de slachtoffers in kwestie, het verhaal werd in no time vele malen groter dan het was.” Daarvan merkte hij de weerslag op zichzelf en de politiek. “Het heeft heel lang geduurd voor die rust weer een beetje terugkeerde. In die zin was het een drukke en heftige periode voor iedereen. Ik verwijt daarin niemand iets, mocht dat zo klinken, maar je krijgt een heel groot verhaal en wij proberen dat af te pellen en te focussen op de dingen die we tot dan toe weten.”
Corona
Kort daarna volgde nog een ingewikkelde periode voor studenten, de coronapandemie. “Ik heb daar toch wel met plezier aan terug mogen denken, hoe raar het ook mag klinken.” Dat komt voor hem juist doordat het zo bijzonder is geweest. “Natuurlijk zijn er feestjes geweest en je zag ook weleens mensen naar een ander pand glippen. Maar over het algemeen hield iedereen zich keurig aan de regels en dat was echt fantastisch om te zien.”
Opvolging
Een opvolger van Perdok is er nog niet. Daarvoor loopt een sollicitatieprocedure. Op echt zijn allerlaatste dag stond hij er wel even bij stil toen hij zijn uniform aantrok. “Dat was toch wel even een dingetje. Ik heb hiervoor bij de marine gezeten en dus dertig jaar in uniform rondgelopen. En straks niet meer. Dan draag ik op mijn werk dezelfde kleren als die ik s’ ochtends aangetrokken heb.” Perdok gaat aan de slag bij de gemeente Alphen aan den Rijn.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907