Reuzenbol ‘de Muze’ werd eerder deze maand onthuld in het Leiden Bio Science Park door Martien Hogewoning (BioPartner Center Science Park) en Gerda Schukking. (Foto: Gildemeesters Bollenstreek)

Leiden heeft eerste reuzenbol

De zoektocht naar een plek voor een Reuzenbol in Leiden is met succes afgerond. In het Leiden Bio Science Park heeft de groenrode bol ‘De Muze‘ van kunstenaar Rik Smits eerder deze maand een plekje gekregen bij het gebouw Biopartner1.

De Reuzenbollen vormen samen een kunstroute die verschillende plekke in de Bollenstreek met elkaar verbindt. Het project ‘Giant Tulip Bulbs‘ van de Gildemeesters Bollenstreek wil ook  de verbinding met de regio symboliseren. Dat lukte al eerder onder andere al met de plaatsing van een Reuzenbol op landgoed Poelgeest in Oegstgeest en nu dus ook in Leiden. In totaal komen er tachtig bollen, meer dan de helft daarvan is inmiddels geplaatst.

Het blijft overigens niet bij die ene Leidse bol. De zoektocht naar een plekje voor een tweede bol in Leiden lijkt binnenkort succesvol afgerond te kunnen worden. “Ik hoop op een plekje in het Singelpark”, zegt Gerda Schukking. De hoofdredacteur van regioglossy LEVEN! Magazine is Gildemeester Bollenstreek voor de regio Leiden.

De schildering op de Reuzenbol van Smits verbeeldt het archetype van de muze, in gestalte van een geisha, met vier attributen: een tulpenbol, een tulp, een vlinder en een waaier. Al deze elementen zijn synoniem met schoonheid en de geisha zelf ook. Ze representeren elegantie en verleidelijkheid, maar tegelijkertijd ook kwetsbaarheid. Het kunstwerk bij BioPartner1 op het Leiden Bio Science Park symboliseert op die manier de kruisbestuiving tussen kunst en kennis waar Leiden prat op gaat. Schukking: “Met een knipoog naar de sterke band met Japan en zusterstad Nagasaki.”

De bol is geadopteerd door de J.C. Ruigrok stichting uit Heemstede. Deze stichting heeft het ondersteunen van initiatieven op het gebied van cultuur, sport & bewegen, natuur & milieu, levensbeschouwing en de ondersteuning van sociaal-maatschappelijke projecten als doel.

Martien Hogewoning van Biopartner: “Enige tijd geleden werden we door de Gildemeesters benaderd met de vraag of we bij één van onze gebouwen in het Bio Science park een bol wilden plaatsen, om zo ook in de gemeente Leiden aandacht te vragen voor het kunstproject. Leiden maakt geen deel uit van de bollenstreek, maar er is wel degelijk een verbintenis. In de gebouwen van Biopartner alleen al werken duizend mensen, waarvan een groot deel afkomstig is uit de Bollenstreek, dus de bol zal hier zeker ook gewaardeerd worden.”

Cultuur Leiden Regio Giant Tulip Bulbs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×