(Archieffoto: J.P. Kranenburg)

Strop van achtduizend euro voor dierenambulance

De oudste van de twee dierenambulances van de stichting ter Ondersteuning van de Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden, is afgelopen week bezweken. De ambulance kwam met pech stil te staan in Sassenheim en onderzoek door een garagebedrijf wees uit dat de motor in de soep is gedraaid doordat de distributieriem is gebroken.

“Dit is echt een zware tegenslag voor de dierenambulance”, zegt voorzitter Jaap van Meijgaarden. “De kosten voor reparatie worden op meer dan achtduizend euro geschat.” De tegenvaller komt volgens de voorzitter op een slecht moment. “Juist in het voorjaar hebben we het extra druk, vanwege de vele jonge hulpbehoevende vogels, waarvoor we gebeld worden.”

Het werk van de Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden kan wel doorgaan, omdat de organisatie sinds enkele maanden over een tweede ambulance beschikt. “Die konden we via een crowdfundingactie aanschaffen, maar deze tegenslag komt financieel hard aan. Wij voorzien voor dit jaar al een aanzienlijk tekort en dat wordt hierdoor alleen nog maar groter.”

Voor de bekostiging van de zorgplicht die de organisatie uitvoert, is alleen de financiering van hulp aan huisdieren geregeld. Voor het ophalen en opvangen van wilde dieren is het bstuur van de dierenambulance al een tijd een het lobbyen bij de gemeenten in de regio. Deels met succes, maar nog lang niet alle gemeenten dragen bij. “Maar ook als ze at wel doen, kunnen wij het gat nog niet”, zegt van Meijgaarden. “Met de gemeentelijke bijdrages kunnen we hoogstens veertig procent van onze kosten dekken.”

Van Meijgaarden hoopt dat de tegenslag met de ambulance voor de gemeenten die nog niet bijdragen in elk geval een stimulans is om dat alsnog wel te gaan doen. Ook doet hij een (hernieuwd) beroep op de provincie Zuid-Holland. “Die heeft tot nu toe negatief op onze verzoeken om medebekostiging gereageerd.” De stichting heeft daarom ook een oproep gedaan aan de collegeonderhandelaars van de provincie. “Wij hopen oprecht dat het nieuwe college van GS zijn verantwoordelijkheid voor de zorgplicht van wilde dieren zal erkennen en ook financieel gaat vertalen.”

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×