Meesterschilder David Bailly. (Foto: PR Lakenhal)

Teruggevonden dubbelportret van Bailly van New York naar Lakenhal

Twee bijzondere schilderijen waarvan niemand wist waar ze waren, zijn teruggevonden in New York en naar Museum De Lakenhal gevlogen. Het gaat om de portretten van de Leidse meesterschilder David Bailly en zijn vrouw, die Bailly zelf in de eerste jaren van hun huwelijk maakte.

De portretten zijn op allerhande manieren bijzonder, vertelt Christiaan Vogelaar, conservator van de tentoonstelling en initiatiefnemer van het onderzoek. Bailly maakte dit zelfportret en het portret van zijn vrouw waarschijnlijk voor privégebruik. Wat het nog bijzonderder maakt, is dat Bailly dit zelfportret naschilderde op zijn beroemde topstuk: het Vanitas-stilleven met jonge schilder.

Artikel loopt door onder video

Bekijk het interview met Christiaan Vogelaar bij de teruggevonden schilderijen. (Video: Roeland van Wely/Raimond Reijmers)

Bij de opening van de overzichtstentoonstelling sprak conservator Janneke van Asperen in een interview met cultuur071 al de hoop uit, dat de tentoonstelling ervoor zou zorgen dat kunstkenners over de hele wereld schilderijen van Bailly gaan herkennen en terugvinden. En dat is dus gebeurd. Een expert van veilinghuis Christie’s herkende Bailly en bracht het museum in contact met de eigenaar uit New York, die de twee topstukken genereus aan het museum uitleende. Tot 2 juli zijn de schilderijen te zien in de tentoonstelling David Bailly – Tijd, Dood en IJdelheid.

Bekijk het achtergrondinterview bij de tentoonstelling met Janneke van Asperen bij Cultuur071.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×