Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder. (Collectie Museum de Lakenhal)

Museum De Lakenhal zet Leidse meesterschilder op de kaart met nieuwe ontdekkingen

Het Louvre en het Rijksmuseum hebben werk van hem, maar toch was er tot voor kort niet zo veel over de Leidse meesterschilder David Bailly bekend. Hij woonde en werkte in Leiden tegelijk met Rembrandt en Lievens en werd door veel tijdgenoten gezien als de beste portretschilder van zijn tijd. In Museum De Lakenhal is nu een tentoonstelling met werken van de Leidse schilder te zien.

Bailly was ook een trendsetter met stillevens die symbolisch verwijzen naar onze sterfelijkheid. In het beroemdste schilderij van Bailly, dat een van de topstukken van Museum De Lakenhal is, combineert hij die twee tot een fascinerend geheel: ‘Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder’.

Maar wat wilde hij zeggen met dit meesterwerk? Waar zijn zijn andere schilderijen? En wat voor rol speelde hij in Leiden? Op initiatief van Museum De Lakenhal is de afgelopen jaren een groot onderzoek gedaan naar het leven en werk van David Bailly met verrassende vondsten tot gevolg. Die vondsten en zeker zestig van zijn werken worden tot 2 juli 2023 gepresenteerd in de tentoonstelling ‘David Bailly – Tijd, Dood en IJdelheid’.

Het interview over David Bailly en de ontdekkingen in Cultuur071, tekst gaat verder onder de foto.:

 Er is van alles ontdekt over Bailly, die werd geboren aan de Steenschuur. Hij groeide op tussen de studenten en hoogleraren van de nog maar pas opgerichte universiteit. Die lieten zich allemaal graag door hem tekenen en later ook schilderen. Conservator oude kunst Janneke van Asperen vertelt bij Cultuur071 uitgebreid over dat Leidse leven en de wisselwerking tussen zijn werk en dat van Rembrandt en tijdgenoten.

De ontdekkingen die Van Asperen en de andere onderzoekers deden maken de tentoonstelling tot een interessante presentatie. Een film toont bijvoorbeeld dat het schilderij uit het Louvre ook op het Vanitasstilleven uit de Lakenhal stond, en nog veel meer. Maar de schilder schilderden die later weer weg. Er zijn ook vier schilderijen te zien waarvan nu pas is ontdekt dat ze van Bailly zijn. Bij elke tekening of schilderij hoort wel een verhaal. Dat is ook vertaald in een ‘familiespoor‘. Met een tas vol onderzoeksinstrumenten in de hand kunnen bezoekers ook met kinderen als onderzoeker door de tentoonstelling.

Voor wie het naadje van de kous wil weten zijn er vijf lezingen die het museum samen met Studium Generale organiseert en waarin de verschillende onderzoekers zelf vertellen wat ze hebben ontdekt en hoe ze dat hebben gedaan.

Verslaggever Roeland van Wely nam alvast een kijkje in Museum De Lakenhal en maakte de volgende reportage:

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×