(Foto: PR)

Première: Al Dente speelt 'Paviljoen Sentimento'

Toneelgroep Al Dente komt aan het eind van theaterseizoen 2022-2023 met de productie ‘Paviljoen Sentimento’. Een voorstelling die op 25 mei in première gaat en daarna nog elf keer wordt gespeeld in Theater De Generator aan de Middelstegracht 36 in Leiden.

De begraafplaats Groenesteeg was aan het eind van vorig jaar zomer het bijzondere decor voor de laatste voorstelling van Al Dente. De toneelgroep speelde toen Oresteia, een 2500 jaar oude Griekse tragedie. Nu is Al Dente terug met een nieuwe voorstelling, gebaseerd op verhalen en gedichten van Herman Pieter de Boer. Misschien bekend als de ex-echtgenoot van Lenny Kuhr, maar veel meer bekend van liedjes van Kinderen voor Kinderen, zoals ‘Op een onbewoond eiland’. De Boer schreef songteksten voor Boudewijn de Groot, Rob de Nijs, Liesbeth List, Ramses Shaffy en natuurlijk Lenny Kuhr. Naast honderden liedjes verschenen er ook zo’n veertig boeken van zijn hand. De verhalen uit de boeken van de negen jaar geleden overleden Herman Pieter de Boer vormden voor regisseur Jos Nijhof de basis voor de voorstelling ‘Paviljoen Sentimento’.

Buurvrouw
In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Nijhof dat hij in de vele bundels die De Boer schreef geschikt materiaal vond om te bewerken tot een toneelvoorstelling met zes acteurs. Nijhof: “Soms heb ik een compleet verhaal gebruikt, soms maar een beperkt deel daarvan. Het stuk kent geen echte rode draad of thema, anders dan dat het steeds gaat over heel gewone mensen die je overal kunt tegenkomen. Het zijn personen die je buurman of buurvrouw zouden kunnen zijn, maar soms ook mensen die je niet graag als buren zou willen hebben. De voorstelling biedt een podium aan personen in hun alledaagsheid, maar ook in hun vreemdheid en gekte.” Hannah Groos, een van de actrices, spreekt van een collagevoorstelling van dertig verschillende elkaar opvolgende verhaaltjes. Groos: “Ik speel meerdere personages, bijvoorbeeld van iemand in een oorlogssituatie, maar ook van een vrouw die op een bankje zit en een gesprekje voert over vroeger.”

De opvoeringen van Paviljoen Sentimento vinden plaats tussen woensdag 24 mei en zaterdag 17 juni, op weekdagen om 20.15 uur, op zaterdagen om 19.15 uur. De entree bedraagt € 15,00 (try-out € 12,50).


Cultuur071: Theatergroep Al Dente speelt Paviljoen Sentimento (deel 1)


Cultuur071: Theatergroep Al Dente speelt Paviljoen Sentimento (deel 2)

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×