Pieter Goossen kreeg een T-shirt om Zoeterwoude nooit te vergeten. (Foto: Robbert Beurse)

Pieter Goossen stopt na negen jaar PZ: 'Ik verhuis morgen naar Leiden'

Pieter Goossen was donderdagavond voor het laatst actief voor de PZ-fractie in de Zoeterwoudse gemeenteraad. De voormalig duo-fractievoorzitter van Progressief Zoeterwoude verhuist dit weekend naar Leiden. Omdat in de wet staat dat een raadslid moet wonen in de gemeente waar hij actief is, legt Goossen per direct zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door Corry Rietdijk.

Goossen heeft twaalf jaar in Zoeterwoude gewoond. Negen jaar daarvan was hij actief in de lokale politiek. Om keurig aan de wet te voldoen vindt zijn verhuizing plaats op de dag na zijn laatste raadsvergadering. “Ik verhuis morgen naar Leiden. Om klokslag 12.00 uur is het vrijdag en dan ben ik geen Zoeterwoudenaar meer, maar Leidenaar. Weer Leidenaar moet ik zeggen want ik heb al eerder in de stad gewoond”, zegt hij na afloop van de vergadering.


Pieter Goossen in gesprek met verslaggever Robbert Beurse over zijn vertrek en de toekomst.

Stil
Het scheidend fractielid geeft aan genoten te hebben van de polder van Zoeterwoude, maar nu toe te zijn aan meer reuring om zich heen. “De kinderen zijn het huis uit en het buitengebied van Zoeterwoude is prachtig, maar op sommige momenten ook wel een beetje stil. Wij willen weer op loopafstand van een restaurant wonen of doordeweeks naar het café. Wat meer mensen om ons heen. Het was heerlijk, maar we gaan nu weer terug naar de stad.”

Kunstmatige intelligentie
Dat Goossen naast zijn liefde voor lokale politiek ook ‘iets heeft’ met ICT en automatisering is ook de andere leden van de gemeenteraad niet ontgaan. “Hij heeft ons geregeld geholpen met de computer. Daarom heb ik voor zijn afscheidsspeech de computer gevraagd om míj te helpen”, grapt Astrid Coene, fractievoorzitter van het CDA Zoeterwoude. Coene zette de kunstmatige intelligentie (KI) van ChatGPT in om haar rede te genereren en was tevreden met het resultaat. “Ik denk dat het voor zeventig procent precies klopte”, zegt ze over de tekst die ze alleen maar van haar scherm hoefde voor te lezen.

Ontslagbrief
Coene was overigens niet de enige die KI inzette. “Ik heb mijn ontslagbrief ook op die manier gegenereerd. Volgens mij ben ik het eerste raadslid in Nederland dat dit op deze manier gedaan heeft. Aan de ene kant wilde ik het gewoon uitproberen, aan de andere kant denk ik dat dit zeker de toekomst is. Dat meer raadsleden brieven en andere stukken met wat steekwoorden door de computer laten genereren.”

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×