Oprijlaan van de woning van de vermoorde Bergoual
(Archieffoto: Regio15)

Telefoons vol bewijs tegen verdachten moord Mimoun Bergoual

Twee verdachten in de moordzaak in Oud Ade hebben kort voor het misdrijf contact met elkaar gehad. Dat blijkt uit telefoongegevens die justitie heeft ingezien. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) op de tweede zittingsdag van de inhoudelijke behandeling van de moord op Mimoun Bergoual (66). Dinsdag werd de weduwe van Mimoun Bergoual als verdachte bevraagd, woensdag waren drie mannelijke verdachten aan de beurt, onder wie Zakaria C. (25) en Youssef C. (33).

De vastgoedondernemer werd op 29 december 2020 rond 7.00 uur door de politie dood aangetroffen in zijn woning. Hij zou zijn gewurgd of gesmoord. De vier verdachten, waaronder drie Fransmannen, werden eind maart 2021 aangehouden. Verdachte Zakaria C. ontkende altijd dat hij medeverdachte Youssef C. zou kennen. Telefoongegevens zouden dit echter ontkrachten, stelde het OM. Ook Youssef C. zei woensdag contact te hebben gehad met Zakaria C. Ook in de nacht van 28 op 29 december.

Om 01.15 uur zou een van de eerste berichten zijn binnengekomen op de telefoon van Youssef C., verstuurd vanaf een telefoon die aan Zakaria C. wordt gelinkt. “Ik bereid de tiran voor”, luidde het bericht en: “Wacht even, pas op, hij wordt wakker.” Youssef C. zou hierop terug hebben gestuurd: “Ik ben aangekomen.”

De echtgenote van Mimoun, Latifa T. (40), werd dinsdag bijna de hele dag ondervraagd door de rechtbank. Sinds ze vastzit, heeft ze haar verklaring al twee keer veranderd. Nu vertelt ze naar eigen zeggen wel echt de waarheid. Volgens haar vielen Youssef C. en zijn buurman Stevens S. (50), op 29 december 2020 rond 01.30 uur de woning binnen. Youssef C. en Mimoun zouden hebben gevochten, zij zou door S. in de wc zijn opgesloten. Ook wees ze Zakaria C. aan als mededader. Met hem had ze een affaire.

Net als T. dinsdag deed, gaf Zakaria C. woensdag ook weinig concrete antwoorden en bleef bij zijn eerdere verklaringen. Hij beriep zich meerdere malen op zijn zwijgrecht. Over de vele appjes die werden getoond zei hij onder meer: “Ik weet van niks. Ik werd bij de politie geconfronteerd met die berichten die ik nooit eerder had gezien. Ik heb geen idee.”

Shisalounge
Youssef C. verklaarde voor de rechtbank dat hij Zakaria C. eerder ontmoette in een shishalounge in Frankrijk. Ook gaf hij toe dat hij die berichten had gestuurd. De twee zouden eerder in de shishalounge met elkaar hebben gepraat op het toilet. Youssef C: “Zakaria was aan het huilen. Hij vertelde over problemen tussen zijn zus en haar echtgenoot in Nederland. De echtgenoot zou zijn zus slaan en hij vroeg mij om te bemiddelen tussen de twee. Het raakte mij, mijn vader sloeg mijn moeder vroeger ook. Ik raakte er geëmotioneerd door.” Hij zou daarom overstag zijn gegaan. Hij kreeg naar eigen zeggen een telefoon van Zakaria C. om contact met hem te houden en vroeg zijn buurman om hem met de auto naar Oud Ade te rijden.

Bemiddelen
“Ik moest de situatie tot rust brengen tussen de zus en de echtgenoot en de man wat schrik aanjagen omdat hij haar sloeg”, aldus Youssef C. “Dat is toch geen bemiddelen”, vond een van de rechters van de meervoudige kamer. Ook bleek dat Youssef C. geen Nederlands spreekt. “Hoe wilde u dan bemiddelen?”, wilde de rechter nog weten. Youssef C. zou rond 19.00 uur of 20.00 uur naar Nederland zijn vertrokken, wat de rechtbank een vreemd tijdstip vond. “Dan komt u dus in de nacht in Nederland aan, bij mensen die u niet kent, om te bemiddelen, terwijl u de Nederlandse taal ook niet kent.” Medeverdachte Zakaria C. reageerde boos op de verklaring van Youssef C. “Wat voor leugens zijn dat? Wat voor spelletjes? Deze man liegt.”

De laatste mannelijke verdachte, de buurman van Youssef C., bevestigde dat hij op 28 december 2020 naar Nederland is gereden. “Youssef vroeg het eind van de middag. Ik ben akkoord gegaan om hem een dienst te bewijzen, zo zit ik gewoon in elkaar.” Hij gaf ook aan dat Youssef C. had gezegd dat hij papieren moest ophalen. “Ik heb verder geen bijzonderheden gevraagd.”

De inhoudelijke behandeling wordt vrijdag en volgende week voortgezet. De uitspraak volgt op 21 juni.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Regio Overval Oud Ade


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×