Tijdelijke wethouder Yohana en Onderwijswethouder Jermoumi. (Foto: Robbert van Cleef)

Voor een dag de baas van een organisatie

Voor een dag aan de slag als directeur of CEO? Het lijkt te mooi om waar te zijn. JINC, een instelling die zich inzet voor kansarme jongeren, organiseert jaarlijks Baas van Morgen waarbij vmbo-leerlingen door het hele land voor een dag aan het roer kunnen staan van een organisatie. Het evenement is bedoeld voor leerlingen die opgroeien in een omgeving met een sociaaleconomische achterstand. In Leiden nam de 15-jarige Yohana Afewerki voor een dag het stokje over van wethouder Abdelhaq Jermoumi.

Op de agenda van de jonge tijdelijke wethouder stond onder andere een bezoek aan de Voedselbank. Hier kreeg Yohana een uitgebreide rondleiding door het pand en leerde ze over het reilen en zeilen van de organisatie. Bestuurslid Siebrand van der Ploeg gaf aan dat er een stigma hangt rondom armoede. Daarom roept Van der Ploeg de gemeente op om duidelijk te communiceren hoe belangrijk de rol van de Voedselbank is als aanvulling op het armoedebeleid. “Laat de gemeente zeggen: jongens als je in de problemen komt, ga naar de Voedselbank. Daar word je geholpen aan eten zodat je die zorg niet meer hebt”, aldus Van der Ploeg.

Inspiratie
De gedachte achter het project is jongeren de kans geven om inspiratie op te doen en een dag te kijken naar wat de mogelijkheden zijn op werkgebied. Het is belangrijk om te laten zien dat jongeren die weinig toegang hebben tot de top van een organisatie ook van alles kunnen bereiken, als je maar doorzet. Ook voor de deelnemende organisaties is het waardevol: “In mijn positie ben ik veel bezig met vraagstukken rondom armoede. Wij denken na over hoe we gemeentelijke regelingen zo goed mogelijk bij mensen terecht kunnen laten komen en hoe we schaamte rondom armoede kunnen verminderen. Door een bezoek te brengen aan de Voedselbank hoop ik dat Yohana een frisse blik kan werpen op deze lastige vraagstukken”, zegt Jermoumi.

Enthousiasme
Yohana kijkt haar ogen uit bij de Voedselbank. Ze is erg enthousiast en dankbaar dat ze de kans heeft gekregen om mee te lopen met de wethouder: “Ik heb geleerd dat je als wethouder veel kan betekenen voor de inwoners.” Tot slot hoopt Yohana dat Leidenaren in nood geen schuld of schaamte voelen om hulp te vragen. Op de vraag of Yohana op een dag wethouder zou willen worden is ze nog niet zeker: “Ik zie mezelf later als wethouder óf als tandarts!” De tijd zal het leren.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×