Moordzaak Oud Ade
(Archieffoto: Regio15)

Moordzaak Oud Ade: 'Wij gaan jou en je oude man afmaken'

“Het is niet mogelijk te reconstrueren wat er feitelijk is gebeurd in de woning in Oud Ade.” Dat benadrukt de advocaat van een van de mannelijke verdachten van de moord op Mimoun Bergoual (66) deze week in de rechtbank. Vorige week werd door justitie 19,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen Latifa T. (40), echtgenote van het slachtoffer, en 18,5 jaar tegen verdachten Zakaria C. (25) en Youssef C. (33). De advocaat van Latifa T. zette haar dinsdag en woensdag vooral neer als slachtoffer van misbruik en deed een beroep op psychische overmacht. Een van de verdachten zou gezegd hebben: “Wij gaan jou en je oude man afmaken.”

De inhoudelijke behandeling nam vorige week drie dagen in beslag. Deze week zijn de advocaten aan de beurt. Vastgoedondernemer Bergoual werd op 29 december 2020 rond 7.00 uur door de politie dood aangetroffen in zijn woning aan de Hofdijklaan in Oud Ade. Daar bleek hij te zijn mishandeld en gewurgd. De vier verdachten, waaronder een drietal Fransmannen en de echtgenote van Bergoual, werden maart 2021 aangehouden.

Stand van zaken
De verdachten blijven erbij dat ze niks met de moord te maken hebben. Maar de bewijzen, waaronder WhatsAppgesprekken en telefoongegevens, liegen er volgens justitie niet om. Youssef C. wordt door het OM gezien als degene die Bergoual om het leven heeft gebracht. Latifa T. en Zakaria C. zouden samen achter het plan zitten. Stevens S. zou als onwetende chauffeur die avond met Youssef C. naar Oud Ade zijn gereden. Hij woonde de zitting dinsdag en woensdag niet bij na toestemming. Justitie vroeg vorige week vrijspraak voor de 50-jarige verdachte.

Latifa T. blijft volgens advocaat Najet Assouiki bij haar verklaring van afgelopen november: Youssef C. en Stevens S. zouden haar na binnenkomst in de woning hebben opgesloten in de wc, waarna Bergoual werd vermoord. Haar werd gezegd dat ze uren later pas naar de politie mocht gaan en moest vertellen dat het om vier overvallers ging. Zakaria C. zou Youssef C. de opdracht tot moord hebben gegeven.

Affaire
Zakaria C. zou Latifa T. ‘in bezit hebben gehad’, maar Bergoual was volgens de advocaat wel op de hoogte van deze – slechts seksuele – affaire en had dit tevens toegestaan. “Maar Zakaria C. werd jaloers en bezitterig, en wilde Latifa T. voor zichzelf.” Hij zou haar ook mishandelen, verkrachten en zou stiekem seksvideo’s maken om Bergoual daarmee af te persen. Een keer zou Bergoual maar liefst 25.000 euro hebben overgemaakt. “Zakaria C. wilde haar hebben. Hij zou hebben gezegd: wij gaan jou en je oude man afmaken.”

Geen bewijs
Latifa T. zou niet op de hoogte zijn van de plannen of betrokken zijn. “Het ontbreekt aan bewijsmiddelen. Op basis van appberichten blijkt onvoldoende tot niks dat Latifa T. heeft bijgedragen, zegt de advocaat. Ze had geen idee van wat er zou plaatsvinden. Ze heeft er spijt van dat ze nooit iets heeft gedaan tegen zulke mannen in haar leven, ze werd gebruikt als bezit. Ze is in zo’n gemoedstoestand gekomen dat ze geen weerstand meer kon bieden tegen mannen die haar zulke dingen aandeden. Daar is misbruik van gemaakt door Zakaria C. en Youssef C,” aldus advocaat Assouiki. Ook in de gevangenis zou ze volgens haar advocaat slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld. Haar advocaat deed een beroep op psychische overmacht, waardoor haar eigen wil zou zijn aangetast en de verdachte daarom niks valt te verwijten.

Onbetrouwbaar
Advocate van Youssef C., Bénédicte Ficq: “Ik heb zelden meegemaakt dat het tactisch bewijs zo onbetrouwbaar is en zo moeilijk te beoordelen is. De fantasieverhalen van Latifa T. vind ik nog meer bijzonder en in het oog springen dan die van Zakaria C.” Ficq ging ook in op de gemoedstoestand van Youssef C. en waarom hij naar Oud Ade is gegaan om te bemiddelen tussen Latifa T. en Bergoual. Zo verklaarde hij zijn aanwezigheid die avond zelf.

Ficq benoemde dat de gemaakte tijdlijn nooit met zekerheid vastgesteld kon worden. “Het is een inschatting. Het is niet mogelijk te reconstrueren wat er feitelijk is gebeurd in de woning in Oud Ade.”

Advocaat van Zakaria C., Maarten Stam, benadrukte dat zijn enige rol een ‘doorgeefluik’ kon zijn. Latifa T. zette hem onder druk, zegt de advocaat. “Bewijs en motieven worden door elkaar heen gevlochten. Dat hij dood moest op 29 december staat nergens in de apps. Een opdracht daartoe vanuit mijn cliënt vinden we ook niet terug in dit dossier.”

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Overval Oud Ade


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×