Flyer van de jaarlijkse DonutDag. (Flyer: Leger des Heils)

Leger des Heils organiseert voor het derde jaar op rij Nationale DonutDag

Het Leger des Heils organiseert zaterdag voor het derde jaar op rij DonutDag. Nationale Donutdag valt op de eerste vrijdag van juni, maar wordt in Leiden dit jaar gevierd op zaterdag 3 juni van 11.30 tot 15.30 uur. In de huiskamer van het Leger des Heils aan de Groenesteeg 66 is iedereen welkom om samen een donut te eten, geluksmomenten te delen en elkaar beter te leren kennen. Op DonutDag staat het motto ‘Happiness is only real when shared’ centraal bij het Leger des Heils. In de huiskamer kun je je eigen donut versieren, er zijn verschillende workshops en er is muziek.

Traditie
Het initiatief is overgewaaid uit de Verenigde Staten waar al sinds 1938 op de eerste vrijdag van juni gratis donuts worden uitgedeeld door the Salvation Army (het Leger des Heils in de VS). Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren het namelijk jonge heilsoldaten die donuts uitdeelden aan soldaten aan het front. De zoete broodjes met een gat in het midden werden daardoor wereldberoemd en de uitdelende heilsoldaten worden sindsdien ‘doughnut dollies’ genoemd. Donuts zijn van oorsprong eigenlijk aangepaste Nederlandse oliebollen. Toen Nederlandse kolonisten in het toenmalige Nieuw-Amsterdam oliebollen introduceerden, vonden de Amerikanen de oliebol te melig. Het midden werd uit de snack gehaald en de bekende Amerikaanse donut ontstond.

‘DonutDay’ waaide in 2020 over naar Nederland. Tijdens de coronapandemie werd maar al te duidelijk hoe belangrijk het is om elkaar te ontmoeten en hoe groot het probleem van eenzaamheid is, aldus het Leger des Heils. Sinds 2020 worden daarom op de eerste vrijdag van juni in heel Nederland de Donuts van Donut Worry Be Happy uitgedeeld in meer dan tachtig buurthuiskamers van het Leger des Heils. Door de positieve reacties van de afgelopen jaren is DonutDag een jaarlijks terugkerende traditie geworden.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×