Peter Waalboer en Susan van Egmond houden een barbecue vanwege het vijfjarig bestaan van het Oogcafé. (Foto: Gerry van Bakel)

Oogcafé Leiden viert eerste lustrum: 'Hier mag je zijn wie je bent'

Tips over brandveiligheid in huis, informatie over openbaar vervoer en zelfstandig stemmen, maar ook een voelbingo of gewoon lekker samen kletsen. Het maandelijks Oogcafé in de Stevenshof is al vijf jaar een ontmoetingsplek voor lotgenoten. “Iedereen die niet meer de krantenkoppen kan lezen, hoort bij de doelgroep”, zegt oprichter Rik Wouters.

Dat geldt zeker voor Nel uit Zoeterwoude. Door een oogaandoening ging haar zicht steeds meer achteruit en inmiddels is ze helemaal blind. “Ik heb er langzaam aan kunnen wennen”, zegt ze monter, “maar verder mankeer ik niks hoor. Tegen ziende mensen zeg ik altijd: doe normaal tegen me. Ik ben ook normaal. Ik ben gewoon Nel.”

De landelijke Oogvereniging die de lokale oogcafés ondersteunt, viert dit jaar haar tweede lustrum. Rik Wouters was jarenlang voorzitter van de afdeling Zuid-Holland en is een actief pleitbezorger van meer zelfstandigheid en participatie in de samenleving van mensen met een visuele beperking. Het Oogcafé is daarin een belangrijke schakel. “Er is een goed programma, mensen kunnen hier lotgenoten ontmoeten, informatie krijgen en ervaringen uitwisselen.”

BBQ
Peter Waalboer en zijn vriendin Susan van Egmond nemen elke maand de organisatie van het Oogcafé voor hun rekening. Samen met hun honden Ona en Ruby en natuurlijk met de hulp van een vaste schare vrijwilligers. “Vandaag hebben we extra vrijwilligers gevraagd”, zegt Waalboer, “vanwege de barbecue. We willen het vijfjarig bestaan graag samen vieren. Veel mensen die slecht zien, gaan zelf niet barbecueën. Dat gaat gewoon niet goed samen. Dus is het fijn als het hier een keer wel kan.”

Het grootste probleem voor mensen met een visuele beperking is mobiliteit. Wie niet of slecht kan zien, is afhankelijk van openbaar vervoer, taxi’s of de hulp van anderen. En dat kan belemmerend werken om van huis te gaan en andere mensen te ontmoeten. “Het Oogcafé is heel laagdrempelig, we hebben goede vrijwilligers die weten wanneer en hoe mensen willen worden geholpen.” En daar is Nel het helemaal mee eens. “Hier mag je jezelf zijn.”

September
Het Oogcafé is elke eerste vrijdag van de maand in het Huis van de Buurt in de Stevenshof. In de zomermaanden is er even pauze. Maar in september is er weer een Oogcafé. Kijk voor meer informatie op de website van de Oogvereniging.

 

 

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×