Dierverzorger Tamara bij een van de ruime hokken waarin telkens twee konijnen kunnen zitten. (Foto: Louis Smit)

Konijnenopvang in Merenwijk voor zomervakantie al volgeboekt

De konijnenopvang op de kinderboerderij in de Merenwijk is voor de zomervakantie al helemaal volgeboekt. In juli, augustus en september biedt die een veilig onderdak aan konijnen waarvan het baasje een paar weken met vakantie is. De kosten zijn drie euro per dag.

Dierverzorger Tamara van Zuijlen, gespecialiseerd in boerderijdieren, vertelt over de tweeëntwintig ruime hokken die vorig jaar voor de zomeropvang in gebruik werden genomen. Ze staan opgesteld in de koeien- en geitenstal, die in de zomer leeg is. “Konijnen horen niet in hun eentje in een hok te zitten. Daarom zitten ze bij ons met zijn tweeën in een hok, tenminste als ze van één baasje zijn en elkaar dus kennen”, zegt zij. “Eerst zaten de dieren in de eigen hokken die de mensen meebrachten, maar dat was wel krap, het is niet aangenaam om daar een aantal weken in te moeten zitten.”

De dieren kunnen alleen terecht bij de opvang als ze gevaccineerd zijn tegen de konijnenziekte, want die is heel besmettelijk. Zitten er tussen de zomergasten weleens valse ‘killer rabbits’? Tamara: “Dat niet, maar we hebben wel springers. Dat zijn konijnen die uit hun hok springen. Dan moeten we het hok van boven afdekken.”

Uit nood
Volgens haar collega Sven van den Eshof is de opvang een aantal jaren geleden uit nood geboren: “We zijn ermee begonnen omdat konijnen voor de vakantie zomaar bij de kinderboerderij over het hek werden gezet.” Naar het inzicht van de gemeente gebeurde dat nog vaker ná corona, toen veel mensen een huisdier hadden aangeschaft en na de pandemie niet meer wisten wat ze er verder mee aan moesten.

De kinderboerderij in de Merenwijk vangt in de vakantieperiode naast konijnen ook cavia’s, hamsters en ratjes op. Daarnaast is er ook opvang van konijnen waarvan de eigenaren afstand doen. Die gaan eerst in quarantaine. Daarna worden ze grondig gecontroleerd en uiteindelijk verkocht.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×