(Foto: Robbert Beurse)

Binnen vier weken aanpassingen bij Rietschans en Touwbaan

De gemeente Leiderdorp gaat aanpassingen doen aan de weg waar de 12-jarige Nino in maart van dit jaar om het leven kwam. Binnen vier weken worden de belijning en de bebording aan de Rietschans vernieuwd.

Die opdracht heeft de gemeenteraad maandagavond in een extra raadsvergadering aan verkeerswethouder Bob Vastenhoud gegeven. Daarnaast wil de raad in september een plan zien voor een fietspad aan de Rietschans, een zebrapad voor de school en een 30-kilometerzone in het gebied Rietschans/Touwbaan.

De extra raadsvergadering vond plaats in aanwezigheid van vele nabestaanden en inwoners. Onder andere Kirsten van der Zeeuw, de moeder van Nino was aanwezig om in te spreken. Zij leverde in april een petitie in bij de gemeente met meer dan 15.000 handtekeningen. “Omdat Nino het niet meer kan, spreek ik vanavond ook namens hem.” In haar betoog sprak ze over haar laatste momenten met haar zoontje en het verdriet van de afgelopen maanden. Ook verweet ze de raadsleden en het college nalatig te zijn geweest.

“De verkeerswethouders hebben gefaald en u als gemeenteraad heeft ze nooit tot de orde geroepen. Dat kunt u zichzelf aanrekenen. Jullie hebben gegokt en Nino en wij hebben verloren.” De raadsleden waren zichtbaar geraakt door haar verhaal.

Wethouder Vastenhoud beantwoordt vragen van de raad tijdens de ingelaste raadsvergadering. (Foto: Pim van Delft)

Prullenbak
Voorafgaand aan de vergadering had wethouder Vastenhoud drie opties met maatregelen uitgewerkt, waaruit de raadsleden een keuze konden maken. Na een stevig debat verwees de raad ze alle drie naar de prullenbak. Met name vanwege het ontbreken van een duidelijk tijdspad. De wethouder gaf aan dat een tijdspad lastig te maken is omdat er rekening gehouden moet worden met onder andere rioleringen, kabels en externe partijen. VVD-fractievoorzitter Frank van Noort was er niet over te spreken: “Wat er nu ligt, is eigenlijk niet veel waard. De opties doen geen recht aan de vraag om op korte termijn met maatregelen te komen.”

Via een gezamenlijk amendement kwamen de partijen vervolgens met een eigen plan, waarmee ze het college op pad sturen. In dat plan wordt de gemeente opgedragen om binnen vier weken de belijning en bebording bij de weg op orde te hebben. In september komt verkeerswethouder Vastenhoud vervolgens met een nieuw plan waarin duidelijk wordt hoe het fietspad eruit gaat zien. Inclusief de kosten. In het gezamenlijke wijzigingsvoorstel eist de gemeenteraad ook een parkeerverbod aan de Rietschans en Touwbaan. Op deze manier moeten de onduidelijke verkeerssituaties daar verminderen. Op beide wegen staan nu vaak vrachtwagens geparkeerd. ’s Nachts is dat toegestaan maar overdag niet. Mede door de vele geparkeerde auto’s en vrachtwagens ontstaan er onduidelijke en gevaarlijke verkeerssituaties, bijvoorbeeld rondom schooltijden.

School
Na het ongeluk hebben de gemeente en het Leo Kanner P.C. Hooft College samen gekeken naar snel toepasbare verkeersmaatregelen, vooruitlopend op de aanpassingen die tijdens de raadsvergadering zijn vastgesteld. Tot tevredenheid van de school worden er nu verkeersbrigadiers ingezet. Daarnaast is er een markering en ondersteunende bebording aangebracht zodat goed te zien is dat er verkeersbrigadiers staan.

Meldingen
Tijdens het debat ging het maandagavond regelmatig over de meldingen die zijn gedaan over de gevaarlijke verkeerssituatie rond de Rietschans en de Touwbaan. Uit onderzoek van Omroep West blijkt dat de gemeente sinds 2016 meer dan vijftig meldingen heeft gekregen over de onveilige situaties op en rondom het bedrijventerrein, waaronder een melding van de moeder van Nino. In deze meldingen werd soms gedetailleerd beschreven waarom het zo gevaarlijk was op het punt waar Nino verongelukte. De gemeente gaf in haar antwoord naar melders vaak aan dat de verkeerssituatie geen prioriteit heeft en zal worden meegenomen bij de totale verbouwing van de Baanderij.

Uit recent onderzoek van een onderzoeksbureau en van de politie blijkt echter dat de Rietschans niet meer aan de huidige veiligheidseisen voldoet. “De staat van de weg voldoet inderdaad niet aan de eisen zoals die er nu zijn als je een nieuwe weg zou willen inrichten”, gaf wethouder Vastenhoud toe.

Afhandeling
D66-fractievoorzitter Prachee van Brandenburg haalde in haar pleidooi de afhandeling van de meldingen aan met een concreet voorbeeld uit september 2022. De gemeente gaf een inwoner toen als antwoord: “Ik kan u mogelijk wel geruststellen. Er zijn geen dodelijke ongevallen in de Rietschans geweest. Overigens zijn er bijna geen ongevallen gemeld in de Rietschans. Wat we vaak zien is dat als een situatie onveilig lijkt, mensen extra oplettend worden waardoor de veiligheid verhoogd wordt.”

De raad was niet te spreken over deze manier van afhandelen. De onafhankelijke Rekenkamer wordt nu ingeschakeld om te toetsen of de meldingen die binnen komen wel op de juiste manier worden geclassificeerd en afgehandeld. Er wordt daarbij onder meer gekeken naar het tijdspad tussen een melding een gerealiseerde verbetering.

Leiderdorp Maatschappij Politiek Nino omgekomen bij verkeersongeluk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×