De tentoonstelling Kemet in het RMO. (Foto: Aad Hoogendoorn)

Museum mag geen opgravingen meer doen in Egypte

Het Leidse Rijksmuseum van Oudheden (RMO) mag geen opgravingen meer doen in Sakkara, het beroemde grafveld bij de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat meldt NRC. Volgens Egyptische autoriteiten heeft het museum zich via een tentoonstelling schuldig gemaakt aan ‘geschiedvervalsing’.

In de tentoonstelling ‘Kemet. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk‘ gaat het museum op zoek naar de betekenis van het oude Egypte en Nubië in het werk van artiesten uit de Afrikaanse diaspora. Het gaat daarbij vooral om zwarte artiesten uit de Verenigde Staten, die worden geportretteerd als Egyptische iconen uit het verleden. De bezoeker ziet onder meer Beyoncé en Rihanna als koningin Nefertiti, rapper Nas als farao Toetanchamon en Eddie Murphy als farao Ramses.

Boos
Kort na de opening eind april kwam er via sociale media een stroom negatieve en soms racistische reacties uit Egypte binnen. Het RMO kreeg het verwijt mee te werken aan de toe-eigening van de Egyptische cultuur door zwarte artiesten uit de Verenigde Staten. Die ophef krijgt nu gevoelige consequenties, want het RMO is al sinds 1975 jaarlijks actief in Sakkara en leidt daar samen met partners een opgraving.

Directeur Wim Weijland is geraakt door het besluit van de Egyptische instanties, maar ook erg boos over de beschuldiging van geschiedvervalsing. “Dat is onbetamelijk. Deze tentoonstelling is met veel zorg gemaakt. Zo’n verwijt maak je elkaar als wetenschappers niet. Ik wil dan ook dat die kwalificatie wordt teruggenomen.”

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×