Kennis, ondernemerschap en onderwijs stuwen de economie van de Leidse regio voort. Het aantal banen op het Bio Science Park neemt gestaag toe en ook het aantal startende ondernemingen groeit flink. Maar pas op met het afremmen van de internationalisering van het universitair onderwijs. Dat staat in de ‘Index071 jaargang 2022-2023’, die bureau Blaauwberg heeft opgesteld in opdracht van het samenwerkingsverband Economie071. Dat omvat behalve Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude ook Katwijk.
De economie groeide ondanks de impact van corona, de oorlog in Oekraïne en de tekorten op de arbeidsmarkt. Het paradepaard van de Leidse kenniseconomie is het Leiden Bio Science Park. De Index071 noemt bedrijven die er daar bij zijn gekomen: MIDA Biotech, gespecialiseerd in gen- en celtherapie, en het Amerikaanse Bristol Myers Squibb, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld. Het Bio Science Park verwacht dat het aantal werknemers op het park van 20.000 doorgroeit naar 27.000 of 30.000 in 2027. Het park omarmt inmiddels ook twee andere sectoren: biodiversiteit en ‘space’. Er tekent zich voorzichtig een samenwerking binnen de regio af op het terrein van drones en sensortechnologie, zo valt uit het rapport op te maken.
De zoektocht naar de mensen om de vacatures op het Leiden Bio Science Park te vervullen is een aandachtspunt. Er zijn wervingsacties om internationaal talent binnen te krijgen. Index071 zegt dat moet worden opgepast met het afremmen van de internationalisering in het universitair onderwijs, waar veel over te doen is. “Zonder die internationals gaat het zelfs in het bloeiende 071-gebied stil worden”, waarschuwt het rapport. Het stelt vast dat het met de onderwijsfunctie van de Leidse regio goed gaat, maar dat de stagemarkt voor mbo-studenten wel onder druk staat. Een verklaring is dat in veel bedrijven met personeelsschaarste en een hoge werkdruk er nauwelijks tijd is om stagiairs te begeleiden.
Amsterdam achterna
Het aantal startende ondernemingen en kleine bedrijven groeit spectaculair, zo constateert de Index071. Dat gaat overigens gepaard met een herverdeling van de beschikbare arbeidskracht. “Er is een uittocht uit loondienst gaande, een bekend verschijnsel bij kenniswerkers. Wellicht gaat Leiden Amsterdam achterna. Die stad is hard op weg naar een beroepsbevolking die voor een derde bestaat uit zelfstandigen en micro-ondernemers, doorgaans goed geschoold en in creatieve beroepen”.
Het rapport besteedt ook aandacht aan wat wijkeconomie wordt genoemd: “Het aantal banen in micro-ondernemingen en in het midden- en kleinbedrijf buiten bedrijventerreinen en buiten de binnenstad groeit robuust. De aloude functiescheiding -wonen in woonwijken en werken op terreinen en in stadscentra- loopt op zijn einde. Aan steeds meer voordeuren in buitenwijken zitten bordjes geschroefd met bedrijfsnamen. Voor een levendige en vitale woonomgeving is dat een gunstige ontwikkeling.”
Kleurloos
Index071 zet de recente economische ontwikkeling in de Leidse regio in historisch perspectief. “In 1990 was 071 economisch een wat kleurloos gebied. De centrumstad Leiden was herstellende van een diep trauma, namelijk het verdwijnen van de industrie. De middenklasse had de stad verlaten en was elders in het gebied neergestreken”, aldus het rapport. “Maar niet om te werken, alleen om te wonen. 071 was feitelijk een woon- en forensengebied in dienst van de Haagse agglomeratie. Het is weinig bekend, maar de Leidse Merenwijk was bestemd voor de Haagse en niet voor de Leidse of regionale woningbehoefte.”
De Index071 is een jaarlijks rapport over de economie in het 071-gebied. De vorige editie (2021-2022) noemde het economisch klimaat zeer schommelend als gevolg van de oorlog in Oekraïne, een oplopende inflatie, een tekort aan woningen en ongrijpbare klimaatdoelen. Ook toen al waren er zorgen over de krappe arbeidsmarkt.
Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten ZoeterwoudeSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907