Leiden gaat 150 inwoners loten om deel te nemen aan het Burgerberaad Energietransitie. (Archieffoto: Chris de Waard)

Leiden houdt burgerberaad over energietransitie

De komende weken gaat de gemeente Leiden op zoek naar 150 Leidenaars die zich na de zomer gaan buigen over de energietransitie. De groep speciaal geselecteerde inwoners moet antwoorden vinden op de vraag hoe gemeente en bewoners sneller stappen kunnen zetten richting minder en schonere energie. De uitkomsten van het burgerberaad gaat de gemeente gebruiken bij de toekomstige besluiten over de energietransitie. Leiden trekt 250.000 euro uit voor de organisatie van het burgerberaad.

Wethouder Yvonne van Delft over het eerste Leidse burgerberaad dat na de zomerperiode wordt gehouden.

De 150 deelnemers aan het burgerberaad moeten een goede afspiegeling vormen van de samenstelling van de stad. Daarom worden groepen die doorgaans ondervertegenwoordigd zijn bij inspraakprocessen intensiever benaderd. Dat gebeurt via loting. In eerste instantie worden 12.000 inwoners van 16 jaar en ouder per brief uitgenodigd om mee te doen. Vervolgens worden jongeren, ondernemers en bewoners met een niet-westerse achtergrond nog apart gevraagd om zich aan te melden. Voor het vinden van de 150 burgerberaadsleden tenslotte sociale media ingezet.

De deelnemers aan het burgerberaad moeten een aantal zaterdagen bij elkaar komen om ideeën uit te wisselen en mogelijke oplossingen op papier te zetten. Daarvoor krijgen ze als vergoeding waarschijnlijk een voucher ter waarde van 250 euro om hun woning te verduurzamen.

 

Leiden Maatschappij Politiek Burgerberaad Energietransitie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×