Burgemeester Lenferink over de Leidse zoektocht naar permanente locaties voor asielzoekers in Leiden. (Foto: Chris de Waard)

Leiden op zoek naar locatie voor permanent asielzoekerscentrum

Leiden gaat op zoek naar een locatie voor een permanent asielzoekerscentrum. Dat moet over een jaar of vier het tijdelijke azc vervangen dat eerder dit jaar is geopend aan de Haagse Schouwweg. “We zijn met zoveel projecten en ontwikkelingen bezig”, zegt burgemeester Lenferink. “Het zou het mooiste zijn om het azc in een van de locaties op te nemen. Daar kijken we samen met het COA naar. Maar we hebben nog even. Het huidige gebouw kunnen we nog een jaar of vier gebruiken.”

Daarnaast is de gemeente al bezig met nieuwe tijdelijke locaties waar vluchtelingen uit Oekraïne kunnen worden opgevangen als de huidige onderkomens aan de Schipholweg en het Stationsplein verlaten moeten worden. Die gebouwen staan allebei op de nominatie om gesloopt te worden en plaats te maken voor nieuwbouw. Wanneer ze verlaten moeten worden is nog niet duidelijk. “Dat heeft onder meer te maken met de stikstofproblematiek”, zegt Lenferink tegen Sleutelstad.

Stikstofregels
“De ontwikkelaars willen er op een gegeven moment natuurlijk mee aan de slag. Maar we weten nog niet in hoeverre de stikstofregels de ontwikkelingen in de kaart spelen. Dat helpt ons nu juist bij de opvang, omdat we de gebouwen langer kunnen gebruiken.” Op de twee locaties worden nu zo’n driehonderd mensen opgevangen. Daarvoor zoekt Leiden nu dus alternatieve locaties. Lenferink: “En die zijn ook al wel in beeld.”

Naast een permanent azc – hoe lang permanent precies is hangt van het Rijk af – en vervangende plekken voor de Oekraïense vluchtelingen, gaat Leiden komende zomer vrijwel zeker ook extra noodopvang bieden om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. “Zo’n verzoek van het Rijk komt er zeker”, voorspelt Lenferink. “En dan zegt Leiden doorgaans wel ja.”

Spoedzoekers
In Nederland worden momenteel zo’n 70.000 tot 75.000 asielzoekers opgevangen. Daarbovenop zijn sinds begin vorig jaar nog eens 90.000 vluchtelingen uit Oekraïne gekomen. Leiden neemt daarvan ongeveer 1.100 mensen voor haar rekening. Circa vierhonderd asielzoekers en zevenhonderd Oekraïners. Honderd daarvan wonen bij particulieren. Lenferink hoopt dat het aantal asielzoekers op termijn weer gaat dalen naar 30.000 tot 40.000 per jaar. “Dat hebben we heel wat jaren gehad als gemiddelde.” Als de aantallen vluchtelingen weer gaan dalen, denkt de burgemeester dat de opvanglocaties prima geschikt zijn voor andere doelgroepen. “Spoedzoekers bijvoorbeeld. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die na een scheiding snel woonruimte nodig hebben.”

Naast het bieden van onderdak pleit de Leidse burgemeester ook voor het mogelijk maken dat vluchtelingen mogen werken. Dat werkt voor Oekraïners ook erg goed. Nederland zit te springen om arbeidskrachten. Dus laat de mensen werken. Dat is ook goed voor het draagvlak.”

Statushouders
Een derde groep vluchtelingen die Leiden moet huisvesten, zijn de statushouders. Dat zijn vluchtelingen die al eerder naar ons land kwamen en inmiddels een verblijfsvergunning hebben gekregen. Die hebben daardoor ook recht op een woning. Per half jaar moet Leiden ongeveer 150 van hen van een woning voorzien. Op dit moment loopt de gemeente een beetje achter op die opgave. “Maar eind vorig jaar liepen we juist voor. En dit half jaar is nog niet om, dus begin juli weten we of we het hebben gehaald of dat we een inhaalslag moeten maken”, zegt Lenferink. Hoeveel statushouders Leiden telt is niet te zeggen. “Er komen steeds mensen bij, dus je weet niet waar je moet beginnen met tellen.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×