VPNGids.nl: "Vooral inwoners van Zuid-Holland hebben weinig privacy." (Foto: Louis Smit)

Leiden scoort hoog op dichtheid beveiligingscamera's

De gemeente Leiden heeft binnen Zuid-Holland de op vier na grootste dichtheid van beveiligingscamera’s. Per km² zijn er in Leiden 75,7 van zulke camera’s, Zoetermeer scoort het hoogste met 103. Daartussen zitten nog Den Haag, Gouda en Rotterdam. Dit meldt vergelijkingssite VPNGids.nl.

De website heeft het onderzoek gedaan op basis van politiecijfers uit de database ‘Camera in Beeld’. “Anno 2023 volgen beveiligingscamera’s bijna elke stap die je zet. Vooral inwoners van Zuid-Holland hebben weinig privacy”, zo stelt de site. Alleen in Noord-Holland is de camera-dichtheid groter dan in Zuid-Holland, namelijk 23,9 per km².  In Friesland is het aantal het laagst: 2,8 camera’s per km².

Politie
‘Camera in Beeld’ is een systeem van de politie waarbij burgers en bedrijven vrijwillig hun beveiligingscamera’s kunnen aanmelden. Daardoor weet de politie per straat welke beveiligingscamera’s beschikbaar zijn. “Als er een misdrijf is gepleegd, waarbij camerabeelden kunnen helpen om de daders op te sporen, kunnen wij die beelden gericht opvragen bij de camera-eigenaren”, zo zegt de politie.

Voorschoten
In 220 Nederlandse gemeenten steeg het aantal particuliere en bedrijfscamera’s de afgelopen maanden. Huishoudens en bedrijven in de gemeente Voorschoten plaatsten de afgelopen maanden de meeste nieuwe camera’s. Dat waren er 97: een toename van 60,6 procent.

VPNGids.nl test en beoordeelt VPN-providers. VPN is een tool om online zo veel mogelijk anoniem te zijn.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×