In Rijnland is de droogte nu extreem maar dat leidt nog niet tot maatregelen. “Het is echt heftig, maar we richten ons nu op zuinigheid met water. Daar spreken we ook onze gebruikers op aan. We doen niet aan beregeningsverboden, maar vragen wel of ze gepast met water omgaan.” Dat zegt Aad Straathof, bestuurder met de portefeuille Voldoende Water bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, in een interview met Omroep Sleutelstad.
Op termijn kan er volgens hem, als dat nodig is, voor gekozen worden om water vanuit Utrecht binnen te laten om de zogenoemde kritische teelten te voeden, zoals de kwekerijen in Boskoop en de bollenteelt. Het op orde houden van het waterpeil is daarnaast van belang voor de dijken. “Droogte heeft niet alleen voor plant, mens en dier gevolgen, maar ook voor de veiligheid. Heb je te weinig water in je sloten, dan heeft dat effect op de stabiliteit van de dijken”, aldus Straathof.
Louis Smit in gesprek met Aad Straathof van het Hoogheemraadschap van Rijnland over droogte.
Belangen
Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland bepaalt het peil van het water. “Wat u in de sloot ziet, is geen toeval maar het is het afgewogen peil tussen alle verschillende belangen. Bij bollenteelt heb je een heel andere afweging dan in het veenweidegebied”, vertelt Straathof. “En voor wonen komen weer heel andere eisen kijken. Daarbij moet je niet alleen zorgen dat je fundering gezond blijft, maar ook dat het water niet in je woning dringt. Voor die peilbesluiten zijn regels afgesproken en we leggen verantwoording af aan onze toezichthouder, de provincie.”
BBB
Straathof is boer in Leimuiden. Ook zijn percelen kampen met droogte en zijn koeien eten de voorraad op omdat er geen gras te bekennen is. Hij zit in het bestuur van het waterschap namens de BoerBurgerBeweging (BBB). Betekent dit nu dat hij vooral de belangen van de boeren behartigt? Straathof: “Nee, ik zit hier niet alleen voor mijn partij. In onze coalitie hebben wij een serie afspraken gemaakt, het coalitieakkoord. Ik ben Rijnland-bestuurder en conformeer mij aan dat boekje. Alles wat wij belangrijk vinden staat daarin.”
De coalitie bestaat behalve uit de BBB ook uit VVD, CDA, Agrarisch, Natuur en JA21. Voor de plannen voor de komende vier jaar is veel geld nodig. Straathof voorziet een kostenstijging van tien procent per jaar in Leiden. “Het moet nog blijken wat dat concreet betekent voor huishoudens, een boerderij met koeien, een bollenbedrijf. Wij vinden dat verantwoord ook als iedereen het economisch zwaar heeft. U mag van ons als overheid verwachten dat wij zorgen voor voldoende water, gemalen die hun werk doen, sloten met voldoende diepte en een mooie waterkwaliteit.”
Gemalen
Een van de speerpunten is het investeren in de gemalen. Daarmee wordt het waterpeil gereguleerd. Straathof: “Het gemaal moet het doen. Daar worden hoge eisen aan gesteld. De techniek schrijdt voort, we moeten daarin investeren. De gemalen, waarvan we er heel veel hebben, zijn ook nu op hun taak berekend, maar mocht een gemaal stil komen te staan wegens onderhoud dan is er een arsenaal van mobiele pompen beschikbaar die via aannemers binnen twintig minuten draaien.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907