De ondernemers in de Merenwijk zijn de overlast van anonieme busjes zat. (Foto: Louis Smit)

Bedrijven Merenwijk zijn parkeerdruk en aanhangwagens zat

Ondernemers op het bedrijventerrein Merenwijk hebben genoeg van aanhangwagens en busjes die wekenlang voor hun deur staan en parkeerplaatsen blokkeren voor personeel en bezoekers. Handhaving van de gemeente Leiden doet er te weinig tegen, vinden zij.

“Handhaving komt weleens langs, maar dan wordt zo’n kar alleen een paar meter verplaatst”, zegt Renate Overhorst, eigenaar van Noordman Wijnimport. “Als ondernemer begrijp ik natuurlijk dat er moet worden geladen en gelost maar het moet niet zo zijn dat er voor onze klanten bij een evenement geen parkeerplaatsen zijn omdat die permanent bezet zijn door hier ten onrechte gestalde aanhangwagens. Op dit terrein zitten prachtige bedrijven en we moeten oppassen dat het terrein niet verloedert, daar is niemand van ons bij gebaat.”

Sigrid de Zwart van communicatiebureau Zabriski sluit daarop aan: “Op een bedrijventerrein is er uiteraard activiteit, maar wij zitten vanuit ons kantoor tegen een witte muur van hier gestalde anonieme busjes aan te kijken die waarschijnlijk toebehoren aan mensen of bedrijven die niet op ons terrein gevestigd zijn”, zegt zij. “Wij hebben hier ook een kunstatelier en als iemand onze kunst wil komen bekijken dan moet hij wel zijn auto kwijt kunnen. Ik heb de ondernemersvereniging aangeboden om mee te denken over structurele oplossingen.”

Waterbed
Namens die vereniging maakt parkmanager Marnix Zwart zich daar ook hard voor. “Soms gaat het na een actie van handhaving even goed, maar er is natuurlijk ook een waterbedeffect”, zo weet Zwart, die ook parkmanager is van bedrijventerrein Meerburg/Roomburg.  “Een voertuig dat hier wordt weggestuurd, duikt op een ander bedrijventerrein weer op. Het probleem van de parkeerdruk speelt breed in Leiden en het staat via het samenwerkingsverband Bedrijvig Leiden trouwens ook gemeentebreed op de agenda, maar de ondernemers in de Merenwijk zijn het nu zat.”

Zwart: “Het liep de laatste tijd weer de spuigaten uit en toen hebben wij opnieuw aan de bel getrokken. Twee weken geleden is Handhaving langsgekomen om kentekens te noteren en te checken op herkomst en eigenaarschap. Wij zijn benieuwd wat daaruit komt. Het wordt tijd dat er wordt ingegrepen.”

Parkeergedrag
Het ontbreken van opschriften op de ‘witte busjes’ noemt hij lastig. Daardoor kun je de eigenaren niet aanspreken op hun parkeergedrag. Hij wijst erop dat er ’s nachts en in het weekend op het terrein wel vrachtwagens mogen staan, op daarvoor aangewezen plekken. Dat is met borden aangegeven. Voor aanhangwagens en campers, die ook geregeld op het terrein worden neergezet, gelden regels voor de maximum parkeerduur. Het is de taak van de gemeente om daarop te handhaven, aldus Zwart.

Op Bedrijventerrein Merenwijk zijn ongeveer tachtig bedrijven gevestigd, waaronder Gamma, Belisol en Sjartec, maar ook een bierbrouwerij en kleine kantoren. Het ligt vlakbij de oude brandweerlocatie. Die zou in principe lucht kunnen geven voor de parkeerdruk, maar de gemeente heeft daar een andere bestemming voor in gedachten.

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×