Cultuurprotest bij het Leidse stadhuis. (Foto's/video: Chris de Waard en Robbert Beurse)

Protest cultuursector tegen bezuiniging op Cultuurfonds Leiden

De gemeente Leiden wil de circa 230.000 euro die jaarlijks wordt overgemaakt naar het Cultuurfonds Leiden met ingang van 2025 anders gaan besteden. Door het fonds weg te bezuinigen denkt wethouder Yvonne van Delft meer te kunnen doen voor de cultuursector, omdat een flink bedrag aan overheadkosten verdwijnt. Het geld blijft volgens het Leidse college van burgemeester en wethouders namelijk wel behouden voor de cultuursector.

Cultuurmakelaar Guido Marchena bestrijdt dat zo’n werkwijze efficiënt is en wijst erop dat ook de gemeente kosten zal moeten maken als ambtenaren de taken van het Cultuurfonds over zouden nemen.

Leidse makers, dat zijn bijvoorbeeld kunstenaars en muzikanten zijn er evenmin van overtuigd dat het wegbezuinigen van het Cultuurfonds een goed idee is. Ook voelen ze zich overvallen. Er zou door de gemeente niet over het voorgenomen besluit zijn gesproken. Daarom protesteerden ze donderdagavond, voorafgaand aan de vergadering van de Leidse gemeenteraad, voor de deur van het stadhuis en gingen in gesprek met raadsleden van verschillende partijen en met cultuurwethouder Yvonne van Delft.

Cultuur Leiden Cultuurfonds Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×