De partijen zeggen dat het Cultuurfonds nooit voor de eeuwigheid was opgericht. (Foto: Sleutelstad)

GroenLinks en PvdA: 'Meer geld naar cultuurmakers'

GroenLinks en PvdA vinden het Cultuurfonds Leiden te duur en staan daarom achter de opheffing ervan. Het college stelt in de voorjaarsnota voor om per 2025 met het fonds te stoppen. De partijen stellen dat meer dan de helft van de bijna 230.000 euro subsidie die het Cultuurfonds krijgt, gebruikt wordt voor personeelskosten, organisatie en huur. Een kleiner deel van de subsidie zou daadwerkelijk worden ingezet om kunstenaars en makers te helpen.

De twee partijen stellen dat een groot aantal makers zich nu tevergeefs tot het Cultuurfonds wendt en dat ze daarom juist meer willen doen voor de makers. Bovendien zeggen de partijen dat het Cultuurfonds nooit voor de eeuwigheid was opgericht. Van de 230.000 euro subsidie die het Cultuurfonds jaarlijks krijgt, zou slechts 80.000 euro terechtkomen bij de makers. PvdA en GroenLinks willen dát bedrag voor makers in elk geval behouden en gaan op zoek naar financiële dekking.

Onderzoek
Ook willen de partijen meer transparantie bij het aanvragen en toekennen van de gelden. Zo pleiten PvdA en GroenLinks voor een duidelijk loket en vraagbaak voor een culturele subsidieaanvraag. Het was nu niet ongebruikelijk dat makers zowel rechtstreeks bij de gemeente als bij het Cultuurfonds subsidie aanvroegen zonder dat de twee daarvan op de hoogte waren. De gemeente moet volgens de partijen uitzoeken wat de beste vorm is om meer Leidenaren bij cultuur te betrekken en nieuwkomers in de sector te helpen met het vinden van hun plek. In plaats van een Cultuurfonds met een cultuurmakelaar zou een onafhankelijke cultuurcommissie zich in de toekomst over de aanvragen kunnen gaan buigen.

De partijen willen dat de gemeente de eindverantwoordelijkheid neemt voor dat onderzoek en hierover voor de begroting van 2024 rapporteert aan de gemeenteraad. De huidige directeur van het Cultuurfonds Guido Marchena pleitte er eerder voor om het Cultuurfonds aan te wijzen om in 2024 onderzoek te doen naar een nieuwe manier om cultuursubsidies in Leiden te verstrekken. De PvdA en GroenLinks zijn daar geen voorstander van.

Cultuur Leiden Maatschappij Politiek Cultuurfonds Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×