Cultuurmakelaar Guido Marchena kreeg begin deze maand te horen dat zijn fonds wordt wegbezuinigd. (Foto: Chris de Waard)

Cultuurfonds wil zichzelf 'opnieuw uitvinden'

De Leidse gemeenteraad moet het college de opdracht geven om het Cultuurfonds Leiden aan te wijzen om in 2024 onderzoek te doen naar een nieuwe manier om cultuursubsidies in Leiden te verstrekken. Dat zegt cultuurmakelaar Guido Marchena die veel bijval zegt te krijgen voor dat plan. “Zowel vanuit de sector als uit de politiek.”

Volgens Marchena gaat het hem niet om het behoud van het cultuurfonds zoals dat nu bestaat. “Het Cultuurfonds is er niet voor zichzelf, maar voor de sector. Als uit zo’n onderzoek komt dat het Cultuurfonds opgaat in zo’n nieuw systeem dan is dat helemaal goed. Als het maar tegemoet komt aan de roep vanuit makers, organisatoren en evenementen en recht doet aan het evaluatierapport.”

Cultuurmakelaar Guido Marchena hoopt dat de Leidse gemeenteraad zijn Cultuurfonds de kans geeft om onderzoek te doen naar een nieuw transparant en eerlijk systeem voor het verdelen van cultuursubsidies.

Volgens Marchena is het niet bezuinigen op makers het allerbelangrijkste. “Niet verder korten op de inhoud.” Volgens Marchena is het belangrijk om samen met de gemeente en de cultuursector tot een nieuw systeem te komen. “Breed gedragen door de hele sector. Maar niet nu het kind met het badwater weggooien. Er moet eerst een nieuw systeem zijn en dan pas  kun je schrappen wat er nu is.”

Marchena denkt dat het Cultuurfonds Leiden de aangewezen organisatie is om zo’n traject vorm te geven. “Een grondige herziening, waarvoor we dan in 2025 de eerste stappen kunnen zetten en dan in 2026 naar nieuw systeem kunnen overgaan.” Het onderzoek zou in zijn ogen snel kunnen starten en medio 2024 klaar kunnen zijn.

Ook Marchena zelf is volgend jaar klaar als cultuurmakelaar. Dan loopt zijn termijn van vier jaar af. “Ik vind het wel belangrijk om dan iets moois achter te kunnen laten. Een beter, eerlijker en transparanter systeem. Een best practice waar de rest van het land naar kijkt. Daarvoor wil hij onder meer gaan kijken bij andere steden. “Wij kunnen dat als aanjager en verbinder prima uitvoeren. Dan hoeft er ook geen duur extern onderzoek besteld te worden. We gaan onszelf opnieuw uitvinden.”

 

Cultuur Leiden Politiek Cultuurfonds Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×