Moordzaak Oud Ade
In eerste instantie beweerde Latifa T. dat zij en haar man door vier mannen waren overvallen. (Foto: Regio15)

Jarenlange celstraffen opgelegd in moordzaak Oud Ade

Latifa T. (40) is woensdag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot negentien jaar en negen maanden gevangenisstraf voor de moord op haar echtgenoot Mimoun Bergoual (66) uit Oud Ade. Ze zou daarbij hebben samengewerkt met de Fransmannen Zakaria C. (25) en Youssef C. (33). Zakaria C. kreeg 19,5 jaar gevangenisstraf opgelegd, Youssef C. 18,5 jaar. De samenwerking tussen de drie blijkt volgens de rechtbank uit de berichten die ze elkaar stuurden. Een vierde verdachte, Stevens S. (50), gaat vrijuit.

Hoewel alle verdachten tot op de dag van vandaag beweren niks met de dood van de vastgoedondernemer te maken te hebben, denkt de rechtbank daar, net zoals het Openbaar Ministerie (OM), anders over. Echtgenote van Mimoun, Latifa T. (40), hoorde eerder al een gevangenisstraf van 19,5 jaar tegen zich eisen. Tegen Zakaria C. (25) en Youssef C. (33) werd drie weken geleden 18,5 jaar geëist.

Meedogenloos
“Zakaria C. en Latifa T. hebben op een kille en meedogenloze manier een plan bedacht om Mimoun te doden. Tijdens het maken van die plannen is Latifa T. al die tijd bij haar man geweest alsof er niks aan de hand was. Door de ernst van het feit en de houding van de verdachten, kan de rechtbank niets anders doen dan lange straffen opleggen”, aldus de rechter.
Latifa T. heeft volgens de rechtbank een initiërende rol gehad en is het ‘medebrein achter de gruwelijke daad’. De ‘fatale betrokkenheid’ van Youssef C. was van kortere duur dan de tijd dat Zakaria C. en Latifa T. plannen maakten. “Daar is rekening mee gehouden in de duur van de opgelegde straf”, lichtte de rechtbank nog toe.

Bergoual werd op 29 december 2020 rond 7.00 uur door de politie dood aangetroffen in zijn woning aan de Hofdijklaan in Oud Ade. Hij bleek te zijn mishandeld en gewurgd of gesmoord. De drie Fransmannen en de echtgenote van Mimoun werden maart 2021 aangehouden. Zakaria C. en Latifa T. bleken een affaire te hebben. De bewijzen, waaronder WhatsAppgesprekken en telefoongegevens, logen er volgens justitie niet om. Youssef C. werd door het OM gezien als degene die Mimoun om het leven heeft gebracht. Onder zijn nagel werd ook het dna gevonden van Mimoun. Volgens de rechtbank duidt dat op de worsteling die tussen Mimoun en Youssef C. heeft plaatsgevonden.

Onwetend
Latifa T. en Zakaria C. zouden samen achter het plan zitten. Stevens S. zou de onwetende chauffeur zijn geweest en die avond met Youssef C. naar Oud Ade zijn gereden. Omdat hij volgens de rechtbank niet op de hoogte was van de plannen, gaat hij vrijuit. Het Openbaar Ministerie eiste eerder ook vrijspraak voor de chauffeur. Zelf was S. woensdag niet bij de uitspraak aanwezig. Net als Latifa T. trouwens.

Opgesloten
In eerste instantie beweerde Latifa T. dat zij en haar man door vier mannen waren overvallen. Later veranderde ze haar verklaring. Volgens haar vielen Youssef C. en zijn buurman, S. op die 29 december 2020 rond 1.30 uur de woning binnen. Youssef C. en Mimoun zouden hebben gevochten, zij zou door S. in de wc zijn opgesloten. Daarnaast zei ze ook dat Zakaria C. bij de overval betrokken was. Hij zou haar regelmatig onder druk zetten, bedreigen en mishandelen. Ze mocht volgens haar verklaring pas naar de politie als de twee mannen weer in Frankrijk zouden zijn. Daarna zou ze moeten vertellen dat ze waren overvallen door vier personen.

De rechtbank gelooft ook dit verhaal niet. Dat er sprake was van psychische overmacht van Zakaria C. richting Latifa T. verwierp de rechtbank woensdag. Latifa T. zou volgens de rechtbank juist een sturende rol hebben. “Er zijn meerdere redenen om uiterst behoedzaam om te gaan met haar verklaringen”, zei de officier van justitie eerder. “Haar antwoorden zijn vaak net naast de vraag. Het klopt niet dat Latifa T., zoals zij aangeeft, openheid van zaken geeft. Als je openheid van zaken geeft, dan vertel je wat je weet. Zij heeft meerdere keren onwaarheden verteld en daarmee, bewust, de opsporing op een verkeerd spoor gezet”, aldus het OM eerder.

Na de uitspraak stond Youssef C. plots op en schreeuwde in het Arabisch naar Zakaria C. waarna er onrust in de zaal ontstond. Familieleden reageerden verhit op de houding van Youssef C. waarna hij snel de zaal uit werd geleid.

Leiden Leiderdorp Overval Oud Ade


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×