De woning van Mimoun Bergoual op de grens van Leiderdorp en Oud Ade. (Foto: Regio15)

Verdachten in moordzaak Mimoun Bergoual wijzen naar elkaar

“Je moet een dag geven, zodat ik hem thuis kan houden” en “Ze kunnen nu komen, ze kunnen op hun gemak door het raam van de woonkamer kijken, want nu is het donker. Dan kunnen ze hun plan maken”. Zo luidde een aantal berichten van verdachte Latifa T. (40) aan medeverdachte Zakaria C. (25). Dat bleek dinsdag in de Haagse rechtbank op de eerste zittingsdag van de rechtszaak rond de moord op vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) uit Oud Ade.

Naast T. en Z. worden ook nog twee Fransmannen verdacht betrokkenheid bij dat levensdelict. Alle vier de verdachten waren dinsdag aanwezig in de rechtbank en allemaal ontkennen ze nog steeds ook maar iets met de dood van de vastgoedondernemer te maken te hebben.

Mimoun Bergoual (66) werd op 29 december 2020 rond 7.00 uur door de politie dood aangetroffen in zijn woning. Hij zou zijn gewurgd of gesmoord. In eerste instantie werd door zijn echtgenote Latifa T. melding gedaan van een overval. Ze verscheen rond 5.45 uur bij het politiebureau in Leiden en verklaarde dat vier onbekende mannen de woning waren binnengedrongen en hen hadden overvallen. Uiteindelijk werden T. en de drie Fransmannen eind maart 2021 opgepakt in verband met de moord. Tijdens een eerdere zitting bleek dat T. en Zakaria C. elkaars geliefden waren. Dat had justitie opgemaakt uit WhatsApp-berichten die de twee uitwisselden. Hun affaire zou al in de zomer van 2019 zijn begonnen.

Verklaring
Hoewel T. blijft ontkennen iets met de dood van haar man te maken te hebben, wilde ze afgelopen november toch opeens haar verklaring veranderen en wees naar medeverdachte Zakaria C. Hij zou haar bovendien ook gedwongen hebben om bepaalde dingen te doen, zoals bedreigen en mishandelen. Volgens de nieuwe verklaring van T. zou Mimoun Bergoual op de hoogte zijn geweest van de dreiging van Zakaria C. en de andere mannen. T. en Bergoual zouden volgens haar samen een plan hebben bedacht om Zakaria C. en de andere verdachten uit te lokken en dan te verwonden om dit te stoppen. Alleen zou dit plan anders zijn gelopen, aldus T.

Ouwe
De politie denkt echter dat er tussen T. en Zakaria C. al langer gesproken is over plannen om Mimoun iets aan te doen, zo hield de rechtbank T. voor. Dit zou blijken uit appjes tussen Zakaria C. en T. die ook in de rechtszaal werden getoond. In een van die gesprekken noemt ze Mimoun ‘die ouwe’. Verder zou ze tegen Zakaria C. hebben gezegd: “Wat is dit voor plan van niks: vrijdag of zaterdag? Je moet een dag geven. Zodat ik hem thuis kan houden.” Een andere keer: “Ze kunnen nu komen, ze kunnen op hun gemak door het raam van de woonkamer kijken, want het is nu donker. Dan kunnen ze hun plan maken. Als zijn zus naar buiten gaat en ze zien dat de auto weg is, dan kunnen ze op dat moment naar binnen.” Zakaria C. antwoordde een van die keren onder meer terug: “Ik ga met ze praten, lieverd”.

Vreemd
Mimoun was volgens T. op de hoogte van deze appjes, zei ze in de rechtbank. “Ik schreef eigenlijk wat Mimoun tegen mij zei dat ik moest schrijven.” De rechter stak niet onder stoelen of banken dat ze de verklaringen van T. vreemd vond. “Ik deed wat Mimoun zei”, zei T. nog een keer. In de rechtbank verklaarde T. over de vroege ochtend van 29 december dat de andere twee medeverdachten, Youssef C. (33) en Stevens S. (50), die nacht plotseling in de woning waren. Het liep volgens haar uit op een gevecht tussen Youssef C. en Mimoun. Die zou Youssef C. uiteindelijk hebben gebeten. “Ik probeerde Youssef van Mimoun af te trekken. Stevens trok mij vervolgens aan mijn haren richting de woonkamer. Ik werd geboeid met een riem.” Ze werd vervolgens naar eigen zeggen even later naar de wc gebracht, waarna de toiletdeur dicht werd gedaan. S. zou volgens T. daarna Youssef C. zijn gaan helpen.

Garage
Ze verklaarde verder dat ze uiteindelijk weer uit het toilet werd gelaten. Een van de verdachten zou telefonisch contact hebben gehad met Zakaria C. om te zeggen dat het plan was mislukt. De mannen zouden uit zijn geweest op geld, aldus T. Nadat ze het buitenhek open had gedaan, werd haar gezegd dat als de twee eenmaal weg waren ze de wasmachine aan moest doen. Hierin zouden door een van de mannen kleren zijn gestopt om sporen te wissen.

De twee mannen zouden volgens haar ook hebben gezegd welke verklaring ze bij de politie moest afleggen. “Ik moest zeggen dat het om vier mannen ging en dat een van hen getint was. Ik moest ook wachten met naar de politie te gaan totdat ze weer in Frankrijk waren. Ze zeiden dat er nog iemand buiten was die toezicht zou blijven houden.” Toen de mannen weg waren, zou ze zich eerst nog een tijd hebben verscholen in de garage.

Bang
“Waarom bent u niet bij Mimoun gaan kijken”, vroeg één van de rechters nog door. Volgens T. was ze heel erg bang dat er iemand terug zou komen om haar iets aan te doen. “Ik kon niet meer goed nadenken.” De rechter snapte niet waarom ze dan niet ook heel erg bezorgd was. “Ik was alleen maar bang. Ik dacht ook, misschien zit iemand daar nog binnen. Ik had niet het idee dat hij dood was. Ik dacht, hij houdt zich stil, tot iedereen weg is.” Ze was naar eigen zeggen te bang om in de slaapkamer te gaan kijken, maar durfde uiteindelijk wel de woning te verlaten om naar de politie te gaan.

Frustraties
De rechtbank moest dinsdag vaak dezelfde vraag herhalen, omdat T. aan de lopende band om het antwoord heen leek te draaien of meerdere keren andere antwoorden gaf. Dat leidde soms tot zichtbare frustratie. “Als u wilt dat we u goed begrijpen, zult u anders moeten gaan antwoorden”, stelde de rechter. De andere verdachten schudden regelmatig hun hoofd toen ze de verklaringen van T. aanhoorden. De drie Fransmannen ontkennen ook nog steeds iets te maken te hebben met de dood van Mimoun.

Vergiftigen
T. bleek ook veelvuldig op internet te hebben gezocht naar manieren om iemand te vergiftigen, zo staat in het politiedossier. “Dat was in opdracht van Zakaria. Ik moest dat van hem doen. Hij had me eerder een doos gestuurd met allerlei soorten gif. En ik moest dat toedienen. Hij wilde hem uit de weg ruimen, omdat hij jaloers was en hij wilde me alleen voor hem. Ik kon niet van Zakaria loskomen”, zei ze uiteindelijk.

Testament
Vergiftigen was het eerste plan, aldus T. Daarom kocht ze ook zwavel en ricine en bleek ze gezocht te hebben op de woorden ‘erfenis’ en ’testament’. Mimoun en T. zouden ongeveer een jaar voor zijn dood in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. “Ik heb alles gedaan wat Zakaria me vroeg”, zei ze weer met de vinger wijzend naar de medeverdachte. “Waarom zocht hij daar zelf niet op”, wilde de rechter weten.

“Het rechtssysteem in Frankrijk is anders dan die in Nederland, daarom moest ik het van hem in Nederland doen”, luidde haar antwoord dit keer. De politie heeft aangegeven geen aanwijzingen te hebben gevonden van mogelijke bedreigingen, mishandeling of dwang vanaf de kant van Zakaria C. naar T. toe, hield de rechter haar nog voor. In de appgesprekken noemden de twee elkaar ook regelmatig ‘lieverd’ en ‘schat’. “U komt drie keer met een ander verhaal. Eerst bij de politie, daarna verzint u een verhaal over ene Maria die achter uw appberichten zou zitten, dan komt u in november met het verhaal, dat u bedreigd bent door Zakaria. Waarom zouden we u nu moeten geloven? “In het begin was ik bang, nu vertel ik wel de waarheid”, hield T. vol.

Gek
Tijdens de zitting in november werden Zakaria C. en Latiffa T. door medeverdachte Youssef C. een monster en een heks genoemd. De andere verdachten mochten dinsdag aan het eind van de dag kort op de verklaringen van T. ingaan. Volgens Zakaria C. bestond het verhaal van T. uit fantasie. “Waarschijnlijk bedoeld om andere mensen te beschermen. Het lijkt op een film. Ik heb er helemaal niks mee te maken. Het zijn allemaal leugens. Ik ga niet reageren op mensen die psychisch gek zijn. Ik heb mijn verhaal verteld, daar wil ik het bij laten. Ik wil ook dat de waarheid boven tafel komt.”

Youssef C. zei al bijna twee jaar ‘een tsunami van leugens’ over zich heen te krijgen. “Het is absoluut niet makkelijk. Het is voor mij geen strijd, zoals voor een paar mensen in deze zaal, het is voor mij een oorlog. Ik zal me tot het eind inzetten voor de waarheid.” Als laatste was Stevens S. aan de beurt: “Ik heb veel dingen gehoord, waarvan ik niet op de hoogte was. Het zijn valse beschuldigingen die aan mij zijn geadresseerd. Ik begrijp de leugens en verzinsels niet. Wie beschermt zij?” Woensdag worden de verklaringen van de mannen behandeld.

De inhoudelijke behandeling wordt woensdag, vrijdag en volgende week voortgezet. De uitspraak volgt op 21 juni.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Regio Overval Oud Ade


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×