Tineke Abma. (Foto: Roeland van Wely)

Belang van kunst voor ouderen tijdens symposium 'the Art of Belonging'

“A dance a day keeps the doctor away”, zegt prof. dr. Tineke Abma met een lach. Hoe belangrijk deelname aan kunstzinnige activiteiten is voor de gezondheid van ouderen, is te horen en te ervaren tijdens een symposium op 23 juni in de Pieterskerk in Leiden.

Abma, bijzonder hoogleraar ouderenparticipatie, deed in de periode 2019 – 2020 onderzoek naar de ervaringen van ouderen bij het beoefenen van kunst. Onderzoekers waren aanwezig bij wel twintig verschillende kunst- en cultuuractiviteiten om daar te observeren welk effect deelname had op mensen. Na afloop gingen zij hierover met de deelnemers in gesprek. Op deze manier verzamelden zij ruim 450 verhalen over deelname aan onder andere dans, muziek, theater, schilderen en poëzie.

Er kwamen drie belangrijke positieve effecten uit het onderzoek naar voren: mensen hebben positieve gevoelens tijdens de activiteit, mensen ervaren diepgaande contacten met andere deelnemers en mensen leren nog van alles. Deze positieve effecten leveren een grote bijdrage aan wat Abma ‘belonging’ noemt. Erbij horen, zonder jezelf te hoeven aanpassen. Wanneer het gaat om participatie van ouderen verdient die ‘belonging’ volgens Abma meer aandacht: “Ik vraag me af, wat willen ouderen eigenlijk zelf?”

Symposium
Op vrijdag 23 juni wordt voorafgaand aan de oratie van Abma een symposium georganiseerd. Abma hierover: “Het symposium moet de ervaring bieden van wat ik daarna ga vertellen. Ik wil mensen laten ervaren wat de waarde is van dans en muziek.” Tijdens het symposium is daarom een dansvoorstelling te zien en een optreden van het Participatiekoor, beide voorbeelden van kunstzinnige activiteiten voor ouderen. Daarnaast gaat Abma in gesprek met professor Pauline Meurs over haar eigen ervaringen als gepensioneerde en professor Jet Bussemaker over de ongelijkheid in de samenleving om te kunnen participeren.

Ook wordt tijdens het symposium het ‘Leidse Lintje’ uitgereikt met medewerking van burgemeester Henri Lenferink en wethouder Fleur Spijker. Dit is een initiatief van het Jo Visser Fonds en Leyden Academy on Vitality and Aging om ouderen die zich inzetten voor kunst en cultuur in de Leidse regio in het zonnetje te zetten.

Tot 21 augustus is in het LUMC een bij het symposium en de oratie passende tentoonstelling te zien. Voor een uitvoerige toelichting op het symposium, oratie en de tentoonstelling, beluister de aflevering van 18 juni 2023 van De ochtend met Marianne en Roeland.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×