Momenteel zijn een aantal bruggen al in de oorspronkelijke kleuren geschilderd. (Archiefvideo: Chris de Waard/ Foto's: Thomas Erents)

Leidse bruggen krijgen historische kleuren terug

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de historische bruggen in Leiden voortaan in hun oorspronkelijke kleuren te schilderen. Door de bruggen in de historische kleuren te schilderen, winnen de bruggen volgens de gemeente aan betekenis, identiteit en aan zeggingskracht. Ook leveren ze dan, meer dan nu, een zichtbare bijdrage aan de geschiedenis en historische gelaagdheid, vindt het stadsbestuur.

De bruggen worden tot op heden periodiek geverfd in een standaard groen en witte kleur. Daarmee hebben bruggen aan historische identiteit en zeggingskracht verloren. In de periode 2015-2018 liet Erfgoed Leiden en Omstreken kleuronderzoek doen bij een aantal historische bruggen in de binnenstad. Dat leidde tot het rapport ‘Leidse bruggen bekennen kleur‘. Voor het onderzoek werden onder andere oude foto’s en archieven bekeken en van de bruggen geschraapte verfmonsters werden geanalyseerd.

De onderzoeken hebben geleid tot kleuradviezen voor deze bruggen. Zo werd destijds bij de Grote Havenbrug al een proefvak aangebracht met een nieuwe verflaag in een blauwe kleur.  Staalblauwe en donkerbruine verf in combinatie met grijstinten zijn de kleuren die nu toegepast gaan worden. Daarvoor trekt de gemeente overigens geen extra geld uit. De bruggen worden bij regulier onderhoud in de oude kleuren geschilderd.

Momenteel zijn de grote en de kleine Havenbrug, de Vreewijkbrug en de Jan van Houtbrug al in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.

Bruggen vormen een belangrijk onderdeel van het Leids historisch stadsbeeld. Voor Erfgoed Leiden deed Monique Roscher daarom kleuronderzoek zoals hier in 2014 bij de grote Havenbrug.

Dat de Leidse bruggen belangrijk zijn voor de inwoners bleek wel toen de gemeente Leiden de Rembrandtbrug in 2018 van een bruinrode verflaag wilde voorzien. De Actiegroep ‘Vrienden van de Rembrandtbrug‘ werd opgericht met als doel het bekende bruggetje cremèwit te houden, in plaats van ‘Engels rood’. Er werden allerlei acties op touw gezet, waaronder een historische oversteek met een pontje. Uiteindelijk is de brug geverfd in taan, een bruingelige kleursoort.

Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×