Recreatiegebied Vlietland is met goed weer een trekpleister voor recreanten uit Leiden, Den Haag, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Watersportliefhebbers, maar ook wandelaars en zonaanbidders kunnen er hun hart ophalen. Maar wie er na drukke dagen een kijkje neemt, waant zich op een vuilnisbelt. Op de groene weiden zie je een massa plastic afval, achtergelaten BBQ’s, lege drankflessen en wegwerpbestek. Bezorgde liefhebbers van het gebied trekken aan de bel bij Staatsbosbeheer en de gemeente. “Op deze manier verandert Vlietland in een vuilnisbelt.”
Gevaar
Camille Bouvy uit Leiden komt al van jongs af aan naar Vlietland. “Ik fiets hier vaak naartoe vanuit Leiden en ik kwam er laatst weer zwemmen met mijn moeder.” De student schrok de laatste keer van de enorme hoeveelheid troep. “Ik zie wel vaker dat er afval ligt en de prullenbakken overvol zitten, maar dit keer leek het hier echt een vuilnisbelt. Zo erg had ik het nog nooit gezien.” Bouvy ziet vooral veel plastic, BBQ-resten en wegwerpbestek. “Langzaamaan verspreidt dit afval zich naar de bossen en het water. Dit zorgt voor een direct gevaar voor het gevogelte, andere fauna en de bodem- en waterkwaliteit in het recreatiegebied”, vertelt hij.
Een stel dat de hond uitlaat op maandagochtend, neemt steevast een vuilniszak van huis mee. “Wij en vele anderen die we kennen, proberen wat van het zwerfafval op te ruimen. Het is erg dat het nodig is, maar anders loopt het de spuigaten uit”, vertellen ze. “We zagen laatst twee volle tassen achtergelaten BBQ-vlees. Bedenk je maar eens wat een ongedierte daarop afkomt.”
Gemeente
Vlietland hoort bij de gemeente Leidschendam-Voorburg. Bouvy schreef ze aan om ze attent te maken op het probleem. “Degene die ik aan de telefoon kreeg, wist niet dat het gebied onder de gemeente valt.” In een reactie aan Omroep West geeft de gemeente aan: “Wij vinden het van belang dat in heel onze gemeente de ruimte schoon, heel en veilig is. Maar de provincie is uiteindelijk de verantwoordelijke partij. Wij vinden het vanwege deze verantwoordelijkheid niet opportuun dat de wethouder van Leidschendam-Voorburg hierop reageert.”
De provincie geeft aan dat Staatsbosbeheer het onderhoud en beheer van het gebied doet. Op maandag zijn zij bezig met het opruimen het rondzwervende afval. “Het is iedere week raak, vooral op maandagochtend”, vertelt een medewerker. “Wij rapen soms wel 89 zakken op vol met zwerfafval. Er is haast niet tegenop te werken.”
Gedragsprobleem
Camille denkt dat het plaatsen van meer vuilnisbakken zou helpen. “Maar het is natuurlijk ook een gedragskwestie. Mensen zouden – wanneer de vuilnisbak vol zit – hun troep mee naar huis moeten nemen. Het is natuurlijk ook een soort kopieereffect. Als je zoveel afval naast vuilnisbakken ziet staan, is het wel makkelijk om dat van jou er ook nog bij te zetten.”
Staatsbosbeheer geeft in een reactie aan zich bewust te zijn van het afvalprobleem. “We werken in Vlietland met een aannemer die het afval opruimt. Ze hebben vorige week extra containers geplaatst en schakelen ook meer mensen in om het afval op te ruimen, maar zeker op maandagen treffen we ongelofelijk veel afval aan. Onze oproep is dan ook: als de vele afvalbakken vol zijn, leg je afval er dan niet naast, maar neem het mee naar huis. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Je hebt het immers ook mee het gebied in kunnen nemen; dan kun je het er ook weer uit nemen.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907