Grootouders voor het Klimaat en Extinction Rebellion in actie. (Archieffoto: Maxime Kok)

Leiden roept klimaatnoodtoestand uit

Een meerderheid van de Leidse gemeenteraad heeft afgelopen week een voorstel van de Partij voor de Dieren en Studenten Voor Leiden gesteund om als gemeente de noodtoestand voor klimaat en natuur uit te roepen. Steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen gingen Leiden daar al in voor.

Het Planbureau voor de Leefomgeving concludeerde eerder dat het kabinet te weinig doet om aan de eigen klimaatambities te voldoen. De Leidse politiek is het daarmee eens en roept het college van B en W daarom op om dat standpunt waar mogelijk uit te dragen. Ook gaat Leiden het Kabinet en de Tweede Kamer nu oproepen om de noodtoestand voor klimaat en natuur uit te roepen.

Met het uitroepen van de klimaatnoodtoestand geeft de Leidse gemeenteraad gevolg aan de oproep die op maandag 3 juli werd gedaan door de organisaties ‘Extinction Rebellion Leiden’ en ‘Grootouders voor het Klimaat’. Er werd toen tijdens het maandelijkse luchtalarm met een zogenoemde die-in gedemonstreerd op het Stadhuisplein.

Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren over het uitroepen van de noodtoestand voor klimaat en natuur.

Vega
Ook een ander klimaatvoorstel kon op voldoende steun rekenen. GroenLinks diende samen met de PvdD een motie in waarin de gemeente Leiden wordt opgeroepen om voortaan bij door de gemeente georganiseerde bijeenkomsten standaard vijftig procent vegetarische en vijftig procent veganistische happen te serveren. Bij diners kunnen mensen die per se vlees willen eten dat vooraf aangeven. “We draaien het dus eigenlijk om”, zegt Van Schaik. “Nu is het nog gebruikelijk dat mensen als dieetwens aangeven dat ze geen vlees of vis willen eten.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×