Wethouder Yvonne van Delft in november 2022 tijdens een informatiemarkt over energie in de Merenwijk. (Foto: Louis Smit)

Leiden heeft 'representatief burgerberaad energietransitie'

Leiden heeft een representatief burgerberaad energietransitie met 165 leden. Dit schrijft wethouder Yvonne van Delft (energie) in een brief aan de gemeenteraad. Voor een goede afspiegeling van de Leidse bevolking is bij het inloten gekeken naar vijf kenmerken: geslacht, leeftijd, opleiding, woonwijk en soort woning.

De gewenste verandering van Leiden in een duurzamere stad, met daarbij het overstappen van aardgas op andere energiebronnen, raakt volgens de gemeente Leiden iedereen. Met het burgerberaad wil zij inwoners invloed geven op hoe de energietransitie wordt aangepakt. De startbijeenkomst van dit orgaan is op 16 september 2023. Daarna volgen bijeenkomsten op 30 september, 28 oktober, 25 november en 9 december.

Tussen 16 en 30 juni konden inwoners van Leiden zich aanmelden voor een plek in het burgerberaad. Dat deden er in totaal 921, na wat Van Delft een intensieve communicatiecampagne noemt. Over de representativiteit merkt de wethouder op dat per kenmerk een weegfactor werd bepaald. Zij schrijft: “Er waren bijvoorbeeld relatief weinig aanmeldingen van mensen met opleidingsniveau ‘geen, lbo, vmbo, mavo’. Die mensen hebben een hogere weegfactor gekregen. De computer heeft vervolgens, rekening houdend met de weegfactoren, 165 inwoners ingeloot in het burgerberaad.”

Excuses
Er ging in het proces wel iets fout, zo blijkt uit haar brief. De bevestigingsmail voor ingelote deelnemers werd per abuis ook gestuurd naar niet-ingelote mensen. “We vinden dat heel vervelend”, zegt wethouder Van Delft. “Meteen na constatering van de verkeerde verzending hebben alle niet-ingelote inwoners een rectificatiemail ontvangen waarin we excuses hebben gemaakt.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×