Het LUMC in Leiden
Het LUMC in Leiden probeert dinsdag via de rechter te voorkomen dat de kinderhartchirurgie uit het ziekenhuis verdwijnt.

Rechtszaak tegen weghalen kinderhartchirurgie uit LUMC

Het LUMC in Leiden probeert dinsdag via de rechter te voorkomen dat de kinderhartchirurgie uit het ziekenhuis verdwijnt. Gezondheidsminister Ernst Kuipers besloot eerder dit jaar dat dit soort zeer gespecialiseerde zorg vanaf 2025 alleen nog maar in het Erasmus MC en UMC Groningen gedaan mag worden.

Het besluit heeft een geschiedenis van meer dan dertig jaar. Er zijn weinig specialisten die deze zorg kunnen bieden en het aantal patiëntjes is laag. Daarom wil het ministerie zorgen dat het alleen gebeurt in centra die het vaak doen. Op die manier zou de kwaliteit van de zorg op peil kunnen blijven.

Het LUMC in Leiden werkt binnen het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden (CAHAL). In Amsterdam worden volwassenen behandeld met een aangeboren hartafwijking. In Leiden de kinderen. Als enige centrum in Nederland kunnen daar bijvoorbeeld al operaties worden uitgevoerd aan een kinderhart, voordat een kind is geboren.

Concentratie Rotterdam en Groningen
Toenmalig gezondheidsminister Hugo de Jonge hakte 20 december 2021 als eerste een knoop door. Hij wilde dat in de toekomst kinderen met een aangeboren hartafwijking alleen in Rotterdam en Utrecht geholpen zouden worden. Dat leidde tot veel protest vanuit Leiden, Amsterdam en Groningen.

Minister Kuipers veegde het besluit van zijn voorganger vervolgens van tafel, liet een onderzoek doen door de Nederlandse Zorgautoriteit en besloot medio april van dit jaar dat de universitaire ziekenhuizen in Groningen en Rotterdam de kinderen mochten gaan behandelen. Groningen blij, Utrecht niet. En in Leiden en Amsterdam waren ze al boos en dat bleven ze ook.

‘Voorlopige schorsing’
Bij de bestuursrechter vragen de drie ziekenhuizen nu om een voorlopige schorsing van het besluit van de minister, zodat er tijd is om een grotere procedure aan te spannen tegen het ministerie. Volgens het LUMC is het belangrijk dat er wordt gestopt met de voorbereidingen van de geplande concentratie, omdat personeel anders wegloopt of gewoon niet meer solliciteert. Met alle gevolgen van dien.

Eerder zei kindercardioloog Nico Blom van CAHAL dat hij het besluit voor de concentratie bizar vindt. Zeker omdat het LUMC het enige centrum in Nederland is dat dit soort zeer gespecialiseerde operaties uitvoert. Het weghalen van de kinderhartchirurgie heeft volgens hem ook gevolgen voor allerlei andere zorg die in Leiden wordt geboden.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×