De hoek van het Watertje en de Noordbuurtseweg. (Foto: Robbert Beurse)

Buurt over herinrichting Watertje: 'Maak de straat direct veiliger'

Bewoners van het Watertje in Zoeterwoude willen dat de gemeente hun straat niet alleen authentiek herinricht, maar ook met de verkeersveiligheid aan de slag gaat. Dit blijkt tijdens een informatiebijeenkomst waarin wethouder Mathieu Paardekooper de plannen voor een van de oudste straten van Zoeterwoude-Dorp uit de doeken doet.

De buurt is blij dat de gemeente oude details terug wil brengen in wat zij zelf ‘de mooiste straat van Zoeterwoude’ noemt, maar vindt dat er dan ook direct iets aan het sluipverkeer gedaan moet worden. “Maak de straat direct veiliger”, roept een van de bewoners van het Watertje tijdens de bijeenkomst. Omdat ze zich onvoldoende gehoord voelden, stapte de buurt naar CDA-raadslid Max van Mil met de vraag of hij de situatie tijdens de eerstvolgende raadsvergadering aan de orde wilde stellen.


Robbert Beurse in gesprek met CDA raadslid Max van Mil en wethouder Mathieu Paardekooper over de verkeersveiligheid van het Watertje.

Vrachtwagens
“En dat hebben wij dus gedaan. Ik heb wethouder Paardekooper gevraagd om de ideeën van de bewoners serieus te nemen en aan de slag te gaan met de veiligheid in de straat”, legt Van Mil uit. Volgens Van Mil zijn het met name vrachtwagens die voor overlast en onveilige situaties zorgen. “Er staan mooie borden met daarop ‘verboden voor vrachtwagen’ en ‘alleen bestemmingsverkeer’, maar daar lijken veel bestuurders zich niets van aan te trekken. De bewoners zien dan ook liever dat het voor vrachtwagens lastiger wordt gemaakt om de straat in te rijden”, zegt het raadslid.

Problemen
Wethouder Paardekooper herkent de problemen en zegt juist open te staan voor verbetersuggesties. “Als je toch bezig met de straat en je kunt verbeteringen doorvoeren, dan moet je dat meteen doen. Dat vind ik ook. En ideeën van de bewoners zijn altijd welkom. Maar voordat we zomaar een straat aanpassen, moet wel goed worden onderzocht of dit niet voor nieuwe problemen zorgt”, zegt hij in reactie op de vragen van het CDA.

Ambulance
Paardekooper maakt zich met name zorgen om de hulpdiensten. “Als er brand is op het Watertje en de brandweer kan de straat niet in, of er moet met spoed een ambulance komen, maar die kan de bocht vanaf de Noordbuurtseweg niet maken, dan ben je verder van huis dan nu het geval is. Daar moeten we dus eerst even goed over nadenken, dan komt er een proefopstelling en pas als die bevalt gaan we de weg blijvend aanpassen”, verklaart hij.

‘Dik water’ 
Over de optie om verkeersdrempels aan te leggen is de wethouder kort maar krachtig: “Goed plan, maar gaan we niet doen. Het zal vrachtverkeer zeker ontmoedigen, maar Zoeterwoude is gebouwd op veengrond, in de volksmond ook wel ‘dik water’ genoemd. Als we op het Watertje drempels aanleggen trillen de kopjes bij de bewoners van tafel af”, grapt hij.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×