De gemeente Leiden heeft nieuwe plannen voor armoedebestrijding gepresenteerd, die vooral het gebruik van bestaande voorzieningen moeten verhogen. De plannen liggen ter inzage op het stadhuis en zijn te lezen op de website van de gemeente. Tot 31 augustus kan door organisaties en burgers gereageerd worden op het nieuwe beleid, wat in moet gaan in 2024.
“We zien dat in Leiden helaas veertien procent van de inwoners in armoede leeft”, vertelt wethouder Abdelhaq Jermoumi (Kansengelijkheid). “Uit onderzoek blijkt dat de huidige voorzieningen voldoende zouden moeten zijn, maar dat we mensen nog onvoldoende bereiken. We willen dit aanpakken door nauwer samen te werken met organisaties in buurten waar er wel veel mensen in armoede leven, maar waar weinig mensen van de regelingen gebruik maken. Hiermee moeten we een beter beeld krijgen van wat mensen nodig hebben en hoe we ze het beste kunnen helpen.”
Jan Frensen in gesprek met Abdelhaq Jermoumi, wethouder Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs en directeur Ingrid Linnemans van Sociaal Wijkteam Leiden over het nieuwe armoedebeleid.
Naast een nauwere samenwerking met organisaties is het ook de bedoeling dat er in iedere wijk in Leiden een loket geopend wordt waar mensen terecht kunnen. Verder wordt ook het maatwerkbudget, waar eerst de stadsbank en de sociale wijkteams gebruik van konden maken, uitgebreid naar de stichting Buzz.
Meerdere talen
Directeur van Sociaal Wijkteam Leiden Ingrid Linnemans laat weten dat haar organisatie later samen met andere organisaties met een gedeelde reactie komt. Haar eerste indruk is gemengd: “De gemeente zoekt de laatste tijd veel meer toenadering tot de samenwerkingspartners om input te krijgen over wat er speelt in de stad. Dat vind ik heel positief en dit zie ik ook terug in het beleidsplan. Ik ben blij dat informatie in meerdere talen beschikbaar komt, dat er gewerkt wordt aan loketten en dat stiching Buzz in aanmerking komt voor het maatwerkbudget.”
Ze heeft echter ook wat aanmerkingen: “Aanpak voor bepaalde groepen, zoals paren met oudere kinderen en migranten, zie ik weinig concreet terugkomen in het plan. Terwijl uit het onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren blijkt dat deze groepen ook als ze wél gebruik maken van de regelingen, alsnog in de problemen komen. Wat dat betreft zie ik dus nog wel wat verbeterpunten.”
Het Sociaal Wijkteam komt voor 1 september met een gedeelde reactie op het beleidsplan.
Leiden Maatschappij PolitiekSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907