Impressie Noordeinde na herinrichting. (Afbeelding: Gemeente Leiden)

Noordeinde van gevel tot gevel opnieuw ingericht

Het Noordeinde krijgt volgend jaar een flinke opknapbeurt. De straat tussen de Wittepoortsbrug en de kruising met het Rapenburg en het Kort Rapenburg wordt van gevel tot gevel opnieuw ingericht.

Door de herinrichting moet de verkeersveiligheid verbeteren. Ook wordt de straat zoveel mogelijk vergroend. Met name door de aanleg van een ‘Parkplein’, zoals de gemeente dat noemt. Dat komt ter hoogte van het Rembrandtpark als onderdeel van het Singelpark. Het gaat om een groene middenberm met enkele bomen.

Na de herinrichting gaat op het Noordeinde een maximumsnelheid gelden van dertig kilometer per uur. De bushaltes worden aangepast zodat ze iedereen toegankelijk worden en de bestaande fietssuggestiestrook vervalt. Er komen extra fietsenrekken ter hoogte van de plek van de bloemenkiosk. Ook in het smalle deel van de straat wil de gemeente graag extra fietsenrekken, maar daar is vooralsnog geen plek voor gevonden. Mogelijk kan dat inpandig worden opgelost of in de omliggende straten zoals de  Oude Varkenmarkt, het Rapenburg of het Kort Rapenburg.

Ook de straatverlichting wordt vervangen. De witte bollen die nu nog boven het Noordeinde bungelen aan spankabels, worden vervangen door Leidse armaturen aan de gevels. In het brede deel van de straat komen Leidse lantaarns. De rijbaan op het smalle gedeelte van het Noordeinde wordt net als nu geasfalteerd. Op het bredere deel wil de gemeente graag klinkers. Er wordt nog onderzocht of dat ook echt kan.

Na de zomervakantie buigt de Leidse gemeenteraad zich over de definitieve plannen. Ook is er dan nog de mogelijkheid voor betrokkenen om in te spreken.

Leiden Herinrichting Noordeinde


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×