Katja en Maxim: "Hier is vrijheid". (Foto: Louis Smit)

Katja en Maxim uit Oekraïne dankbaar voor gastvrijheid in Leiden

Katja en Maxim, zomaar een stel uit Melitopol in het door Rusland bezette deel van Oekraïne. Wij komen ze tegen bij de Ypenborgbocht als zij met hun fietsen aan de hand en een blikje energydrank in de hand in de richting lopen van hun tijdelijk onderdak aan de Schipholweg. “Hier is vrijheid en welvaart. Wij zijn heel dankbaar dat wij in Leiden te gast mogen zijn”, zeggen zij.

De twee zijn Oekraïne ontvlucht vanwege de oorlog die Rusland in februari 2022 tegen hun land begon. In Leiden werden zij, net als andere Oekraïners, opgevangen. Ze werken beiden bij een postbedrijf, waar zij poststukken en pakketten sorteren. Ze willen terug naar Oekraïne, maar voorlopig gaat dat niet.

De situatie in hun deel van Oekraïne beschrijven zij als vreselijk. Melitopol ligt in het district Zaporozja. Zaporozja is bekend als locatie van de grootste kerncentrale van Europa. “De Russische bezetters hebben veel weggehaald uit ons huis, huisraad, televisie, alles wat ze wilden hebben”, zegt Katja. Maxim vult aan: “Mijn oma is kunstenaar. Haar schilderijen hebben ze meegenomen. Ik mis een aantal tanden, omdat ze die er met een kalasjnikov uit hebben geslagen.”

Propaganda
“Op zich hebben wij overigens niets tegen Russen als mens. Wij zijn niet agressief of haatdragend”, beklemtonen zij. “Maar de Russische maatschappij zit gevangen in de propaganda van het Kremlin.” President Zelenski wil dat Oekraïense mannen hun land verdedigen. Waarom is Maxim dan hier en niet daar? “Ik heb gezondheidsproblemen. Als ik die niet had, dan zou ik meteen teruggaan om mijn land te verdedigen.” Katja kijkt bedenkelijk. Als hij dat deed, dan zou zij zich grote zorgen maken.

Politie
Ze spreken lovend over Leiden en over de musea die de stad rijk is. Enkele ervan hebben zij al bezocht. Wat hun opvalt is de houding van de politie in Leiden. “Als ik in Oekraïne politieagenten  op straat zie, dan schrik ik en ben ik bang”, zegt Maxim. Katja: “Hier is de politie vriendelijk en kun je erop vertrouwen dat ze niet tegen jou is, maar je juist probeert te beschermen.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×