(Foto: Gemeente Leiden)

Gemeente Leiden wil Jan van Houtkade en Koepoortsbrug veiliger en groener

Het college van Leiden heeft het uitvoeringsbesluit voor de vernieuwing van de Jan van Houtkade en de Koepoortsbrug vastgesteld. De straat en de brug worden voor fietsers en voetgangers veiliger gemaakt, als onderdeel van het Singelpark. Ook komt er meer ruimte voor de biodiversiteit in het gebied. Als de gemeenteraad na de zomervakantie akkoord gaat met het besluit, start de uitvoering van het project in het vierde kwartaal van 2024.

Op dit moment is de Jan van Houtkade een versteende straat met geparkeerde auto’s langs de rand. Voor fietsers en voetgangers is er weinig ruimte. In het nieuwe ontwerp wil de gemeente daarom de verkeersveiligheid verhogen, de ruimte voor het autoverkeer verminderen en de ruimte voor fietsers en voetgangers vergroten. Ook wordt er in het nieuwe ontwerp aandacht gegeven aan de historie van de straat. Zo komt er over de hele Jan van Houtkade een smalle baan van stenen, precies daar waar de oude stadsmuur stond.

Vernieuwen
In de toekomst komt er genoeg ruimte om van beide kanten over de Jan van Houtkade te fietsen, het huidige fietspad zal verdwijnen. Ook komen er verschillende wandelroutes om door de straat te wandelen. Om de verkeerssituatie veiliger te maken gaat de maximumsnelheid verlaagd worden van vijftig naar dertig kilometer per uur en er komen verkeersdrempels. Om het aantal geparkeerde auto’s te verminderen kunnen na de verbouwing alleen bewoners en hun bezoekers nog parkeren aan de Jan van Houtkade. Bezoekers van de binnenstad zullen een andere plek moeten zoeken. De bus blijft er wel rijden en ook de bushalte zal blijven bestaan.

Groener
In het nieuwe ontwerp wordt ook aandacht gegeven aan het verbeteren van de biodiversiteit. De gemeente wil verschillende boom-, plant- en bloemsoorten aanleggen in het gebied. In de oever langs de Jan van Houtkade worden kruiden, stinzen en schuilplekken toegevoegd en onder water wordt een kunstmatig rif aangelegd. Dit rif bestaat uit metalen korven gevuld met hergebruikte gebroken klinkers en moet extra kansen bieden voor het onderwaterleven.

(Impressie van de vernieuwde Jan van Houtkade)

Participatie
De gemeente heeft samen met buurtbewoners, de Vrienden van het Singelpark, het Centrummanagement en andere belanghebbenden nagedacht over het nieuwe ontwerp. Zo is de nieuwe beplanting ontworpen en is er veel gesproken over manieren om de verkeersveiligheid te verbeteren. Dit ontwerp is op 13 juni aan omwonenden en andere betrokkenen gepresenteerd.

  • (Situatieschets van de vernieuwde Jan van Houtkade)
    (Situatieschets van de vernieuwde Jan van Houtkade)
  • (Situatieschets van de vernieuwde Koepoortsbrug)
    (Situatieschets van de vernieuwde Koepoortsbrug)
Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×