(Foto: Rob van Dullemen)

'Politie verzweeg dagenlang de verkeerde verdachte te hebben opgepakt na steekpartij Leiden'

De politie heeft een enorm risico genomen door dagenlang stil te houden dat de werkelijke verdachte van de steekpartij op 14 juli bij Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden nog vrij rondliep. Dat zeggen bronnen rondom het opsporingsonderzoek tegen De Telegraaf. Bij de steekpartij kwam de 66-jarige Krijn Schoonderwoerd om het leven.

Terwijl de geschokte Leidenaren vrijdagmiddag 14 juli opgelucht ademhaalden, in de veronderstelling dat de dader veilig achter slot en grendel zat, wist de politie volgens de krant al heel snel door onder meer forensisch onderzoek dat ze de verkeerde persoon hadden opgepakt. De echte steker – een gevaarlijke man met strafblad – was nog spoorloos.

De opgepakte man kwam niet overeen met het signalement en had ook geen hoofdwond, die de werkelijke dader zou moeten hebben na een schermutseling met een medewerker in De Bakkerij. Een spoed DNA-onderzoek dat de politie aanvraagt, geeft diezelfde avond, zo stellen de bronnen, al duidelijkheid: het DNA van de gearresteerde man komt niet overeen met dat van de dader. De volgende ochtend begint in alle stilte een nieuwe klopjacht, waarbij de gezocht man volgens bronnen al snel wordt herkend door de politie omdat hij geen onbekende is.

Dag na de steekpartij
Een woordvoerster wil een dag na de steekpartij niet met duidelijkheid op de vragen van De Telegraaf ingaan. “Ik sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen volgen”, aldus de woordvoerder. “Het onderzoek is in volle gang, we zijn nog met man en macht bezig.”
Op maandagavond laat de politie weten dat die middag een tweede verdachte is aangehouden. Over de eerste verdachte verschijnt een ietwat cryptisch bericht: “De aanhouding en inverzekeringstelling van de op vrijdag aangehouden man is maandag getoetst door de rechter-commissaris en als rechtmatig beoordeeld.”

Op vrije voeten
De Leidenaar blijkt, zo stellen bronnen aan de krant, nog een straf te moeten uitzitten, maar die staat helemaal los van de steekpartij op vrijdag 14 juli. Twee dagen later komt hij op vrije voeten en wordt medegedeeld dat hij niets met het steekdrama te maken heeft. Een woordvoerder van het Openbare Ministerie laat weten dat er aanvankelijk wel verdenking was tegen de man op ‘basis van meerdere indicaties’.

Van de verdachte die nu nog vastzit wordt gedacht dat hij de daadwerkelijk gezochte persoon is. Het gaat om een 38-jarige Leidenaar met een strafblad die als gevaarlijk te boek staat, zo vertellen bronnen tegen De Telegraaf, en zit in beperkingen.

Meer slachtoffers
De keuze om voor de bevolking te verzwijgen dat de man nog vrij rondliep valt niet bij iedereen in goede aarde. “Hij had nog meer slachtoffers kunnen maken. Nu zijn ze druk aan het uitzoeken wat hij in die drie dagen heeft uitgespookt”, aldus een bron.

Volgens het OM worden in een onderzoek alle opties opengehouden, ook nadat een verdachte is aangehouden. “In dit onderzoek is verder gekeken en zoals bekend is het niet gebruikelijk om tijdens de opsporing uitspraken te doen óver dat onderzoek. Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer er belangen zijn die zwaarder wegen dan het onderzoeksbelang.”

Drie mensen neergestoken
Op vrijdag 14 juli werden rond 9.30 uur drie mensen neergestoken in De Bakkerij aan de Oude Rijn in Leiden. In die kerkelijke instelling zijn verschillende hulporganisaties gevestigd. De 66-jarige Krijn uit Leiden komt om het leven. Twee anderen raakten gewond, van wie één ernstig. Het gaat om een medewerker en een vrijwilliger van De Bakkerij en iemand die namens een andere organisatie een ruimte in het pand huurt.

112 Sleutelstad Leiden Steekpartij De Bakkerij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×