(Archieffoto: Regio15)

Ongeluk in tunnel: OM eist werkstraf voor Leidenaar die 216 km per uur reed

Leidenaar Nuzdar S. scheurde met 216 kilometer per uur door Victory Boogie Woogietunnel in Den Haag om zijn vriend Redouan E. in te halen. Dat stelt de officier van justitie die namens het Openbaar Ministerie een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden eist vanwege dit roekeloze rijgedrag. S. reed in volle vaart achterop een derde auto, waarvan de bestuurder zware verwondingen opliep.

Het ongeval was op 1 januari 2022. Beide mannen besloten op die bewuste avond in Voorburg een vriend op te halen, ieder in hun eigen auto. Ze stoven via de Rotterdamsebaan de Victory Boogie Woogietunnel in. Vlak voor het eind van de tunnel raasde de 25-jarige S. in de Mercedes voorbij de Volkswagen Golf van de 23-jarige E. en stuurde zijn auto naar de rechterbaan. Daar klapte hij op de achterkant van een Ford Fiësta.

Het OM beschuldigde beide mannen aanvankelijk van het houden van een straatrace in de Victory Boogie Woogietunnel, maar kwam daar woensdag in de rechtszaal op terug. “Van een onderlinge wedstrijd was geen sprake”, oordeelde de officier van justitie bij de behandeling van de zaak. “Er was sprake van één inhaalmanoeuvre en dat is onvoldoende om van een straatrace te spreken.”

Bewust
Uit grove schattingen van de politie blijkt wel dat S. op een gegeven moment in de Mercedes van zijn broer met 216 kilometer per uur door de tunnel ging. Daar geldt een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Toen hij de Ford Fiësta raakte, zou hij nog steeds 187 kilometer per uur hebben gereden.

“De snelheid van verdachte was veel en veel te hoog. Hij heeft bewust onaanvaardbare risico’s voor andere weggebruikers genomen”, meende de aanklager. De aangereden bestuurder liep een kneuzing aan zijn hart, zes gebroken ribben en een gebroken wervel op.

Werkstraf
Tegen E. eist de officier van justitie een werkstraf van 150 uur omdat hij in de tunnel een topsnelheid van 179 kilometer per uur had gereden. Zijn auto reed vlak achter de Ford Fiësta en liep ook schade op toen deze auto op het wegdek begon te spinnen.

Op camerabeelden in de rechtszaal is te zien dat E. na de aanrijding alleen aandacht heeft voor zijn Volkswagen Golf en niet omkeek naar de zwaargewonde bestuurder van de Ford Fiësta, terwijl de Hagenaar nota bene verpleegkundige is.

Paniek
“Ik was helemaal in paniek”, zei de bestuurder van de Volkswagen Golf in de rechtszaal. Hij had niet in de gaten dat de bestuurder van de aangereden auto er zo beroerd aan toe was. De bestuurder van de Mercedes kwam na het ongeval met een lege lachgascilinder uit de auto om die snel weg te werken. Hij zei ter zitting dat hij niet onder invloed was van het gas tijdens de dollemansrit in de tunnel.

Spijt
Veel kan hij zich niet herinneren van de gebeurtenis op nieuwjaarsdag 2022. “Naar mijn gevoel reed ik niet zo hard”, zei hij toen de rechter hem voorhield dat hij met 216 kilometer per uur door de tunnel ging. Hij verklaarde dat hij de auto niet meer in bedwang kon houden en zegt ‘diepe spijt’ van het ongeval te hebben. “Het doet me pijn te beseffen dat het slachtoffer zo moet lijden. Ik zou graag contact met hem hebben.”

Volgens de advocaat van S. mag de rechtbank er niet vanuit gaan dat hij 216 kilometer per uur reed. Daarvoor zou het politieonderzoek niet zorgvuldig genoeg zijn. Het OM eist tegen S. naast de werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden ook een rijontzegging van een jaar. E. zou van het OM een half jaar niet mogen rijden. De rechter doet over twee weken uitspraak.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×