Het LUMC in Leiden
Vooralsnog blijft cum laude in de geneeskundeopleiding van Leiden gehandhaafd

Artsenopleidingen willen van predicaat 'cum laude' af, maar Universiteit Leiden niet

Steeds meer geneeskundeopleidingen willen van het predicaat ‘cum laude’ af. Dat is een titel die studenten krijgen als ze afstuderen met zeer goed resultaat. Universiteiten willen zo de prestatiedruk onder studenten en het risico op een burn-out verminderen.

Vier van de acht geneeskundeopleidingen, waaronder de VU Amsterdam, in Nederland is al gestopt met de eervolle vermelding of denkt eraan om ermee te stoppen. In Trouw voorspellen het UMC Utrecht en de medische faculteit in Maastricht dat het predicaat uiteindelijk zal verdwijnen. Uit onderzoek blijkt dat studenten mentale problemen ervaren, zoals prestatiedruk, eenzaamheid en uitputtingsklachten. En vooral bij geneeskundestudenten is het risico op een burn-out vooral hoog.

Gesprek over prestatiedruk
De geneeskundeopleiding van Universiteit Leiden wil echter voorlopig niet stoppen met ‘cum laude’.  De woordvoerder van het LUMC laat aan Sleutelstad weten dat het goed is dat er over studentenwelzijn gesproken wordt. “Aandacht voor het mentale welzijn van studenten is belangrijk, binnen geneeskunde, en andere universitaire opleidingen. Wat ons betreft gaat het verder dan alleen de discussie over cum laude. Het is daarom goed om het gesprek over de prestatiedruk in een bredere context te voeren.”

Afschaffing voorbarig
Cum laude al dan niet handhaven kan daar deel van zijn, vervolgt de woordvoerder. “Vooralsnog blijft cum laude in de geneeskundeopleiding van Leiden gehandhaafd. We zien namelijk dat men na de opleiding (op de specialisatieplekken, in het buitenland) de cum laude nog van belang vindt. We vinden afschaffing daarom om dit moment voorbarig. We willen studenten alle kansen bieden. Tegelijkertijd roepen we daarbij ook op: kijk goed naar het studentenwelzijn over de gehele breedte. Dat begint al bij de manier van selecteren, en loopt door de studie voort naar de specialisatieplekken. Alleen door breed te kijken, in rust en met nuance, krijgt studentenwelzijn de aandacht die het verdient.”

Met lof
Je krijgt de vermelding cum laude, die ‘met lof’ betekent, als je bijvoorbeeld alle tentamens met een acht of hoger hebt gemaakt zonder herkansingen. Er zijn geen vaste regels over, per onderwijsinstelling verschillen de prestaties ervoor.

Advertentie

Leiden Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×