Senna is heel blij dat ze mag blijven in haar ouderlijk huis (Foto: Omroep West)

Dilemma voor woningcorporatie: verdriet van een wees tegenover krapte woningmarkt

De Leidse woningbouwvereniging De Sleutels zat in een spagaat toen zij de 18-jarige Senna Delfos uit haar ouderlijk huis wilden zetten. “Enerzijds is er het verdriet van iemand die wees is geworden en anderzijds is er een woning die je heel graag aan een gezin zou willen toewijzen”, verklaart directeur Danny Wijnbelt van De Sleutels.

Half juli ontstond er ophef omdat Senna uit haar huis in de wijk De Kooi moest na het overlijden van haar moeder, afgelopen oktober. Volgens woningcorporatie De Sleutels was de woning te groot voor haar alleen, ze boden daarom een kleiner appartement aan. Het was een klap in het gezicht van Senna. “Ik ben in deze buurt opgegroeid en ken bijna iedereen in de straat. Ik ben hier ook naar school gegaan”, zei de Leidse eerder. Ze begon een handtekeningenactie en Tweede Kamerleden reageerden geschokt op het nieuws. Met resultaat: ze mag tot haar 28ste in haar ouderlijk huis blijven wonen.

Lastig dilemma
Danny Wijnbelt van De Sleutels legt uit waarom de woningcorporatie haar in eerste instantie uit huis wilde zetten. “We hebben een richtlijn afgesproken in dit land dat iemand sowieso één tot twee jaar in de woning kan blijven wonen. Dat is zoals we tot nu toe hebben gehandeld. Helemaal conform afspraken.” Toch veranderde De Sleutels van inzicht. Dat komt volgens Wijnbelt omdat er wetgeving in de maak is die toestaat dat weeskinderen tot hun 28ste in hun ouderlijk huis mogen blijven wonen. “Als er een Kamermeerderheid voor is dan vind ik dat we deze wetgeving alvast moeten volgen. Ook al is het nog niet vastgesteld.”

Senna mag dus in haar ouderlijk huis blijven wonen, maar dit soort kwesties blijven een lastig dilemma, zegt Wijnbelt. Senna woont in een eengezinswoning van 67 vierkante meter met meerdere slaapkamers, en daar zou volgens hem ook een gezin kunnen wonen. “Enerzijds is er het verdriet van iemand die wees is geworden en anderzijds is er een woning die je heel graag aan een gezin zou willen toewijzen. Een gezin dat ergens in de regio is, maar nu niet de woning kan betrekken.”

19.000 woningzoekenden
Want het aantal woningen is erg schaars. “Er is een enorm groot woningtekort in Leiden en omstreken, er zijn ongeveer 19.000 woningzoekenden. En het aantal woningen dat we als Sleutels jaarlijks beschikbaar krijgen is ongeveer 400”, zegt Wijnbelt. “Dus wij zijn er bij De Sleutels elke dag mee bezig om die woning zo goed en rechtvaardig mogelijk te verdelen en toe te wijzen”, legt hij uit. “In dit geval zie je dat de woning waar het om gaat te groot is voor een eenpersoonshuishouden en dat je die woning veel liever zou willen toewijzen aan een gezin.”

Senna snapt deze argumentatie niet helemaal. “Als mijn moeder nog dertig jaar had geleefd, had ze hier ook tot haar dood kunnen blijven wonen. Dus dan zou ze wellicht op enig moment ook alleen komen te wonen.” Daarnaast heeft ze De Sleutels meerdere oplossingen geboden. “Mijn zus kon bijvoorbeeld samen met haar kind bij mij komen wonen, dan zou er dus een gezin wonen. Maar dat wilden ze niet.”

Rouwen
Ze vindt het erg jammer hoe het allemaal is gelopen en baalt dat ze het via de media heeft moeten spelen. “Daardoor heb ik nog steeds geen tijd om te rouwen en ben ik er voortdurend mee bezig. Ook op mijn werk.” Wel is ze blij dat het toch is gelukt. “Ik ben opgelucht dat het uiteindelijk goed is gekomen.”

Ook Wijnbelt is blij voor Senna. “Het is natuurlijk hartstikke vervelend als je alleen komt te staan en dit is de buurt waar ze is opgegroeid, dus voor haar persoonlijk vind ik het ontzettend fijn dat ze kan blijven.”

Leiden Maatschappij Politiek Senna

Meer in dossier Senna

Meer in dossier Senna


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×