Senna met de hondjes van haar moeder in haar ouderlijk huis. (Foto: Emile van Aelst)

Tweede Kamerleden reageren geschokt op behandeling wees Senna door De Sleutels

Woningcorporatie De Sleutels dwingt de jonge wees Senna om haar ouderlijk huis in De Kooi in Leiden te verlaten. Tweede Kamerleden van zowel linkse als rechtse partijen vinden de handelswijze van de Leidse woningcorporatie onbegrijpelijk. Een nieuwe wet moet er in de toekomst voor zorgen dat weeskinderen tot hun 28e in hun ouderlijk huurhuis kunnen blijven wonen.

“Afgelopen jaren zijn er meerdere kinderen als Senna door hun woningcorporatie op straat gezet nadat hun ouders overleden waren”, zegt Daniël Koerhuis, Tweede Kamerlid voor de VVD. “Door die hartverscheurende berichten ben ik voor deze kinderen gaan knokken. Dat de vrijblijvende regels waar corporaties zich nu naar eigen inzicht aan kunnen houden niet genoeg zijn, laat ook dit geval helaas weer zien. Daarom heb ik samen met BBB, de ChristenUnie en GroenLinks een initiatiefwet geschreven. Geen enkel weeskind mag ooit nog deze onmenselijke behandeling krijgen.”

Intriest
“Wat een schrijnende situatie is dit weer”, reageert Kamerlid Lisa Westerveld namens GroenLinks. “Het verhaal van Senna en haar zus Demi laat zien waarom het zo hard nodig is dat in de wet wordt vastgelegd dat woningcorporaties bescherming moeten bieden aan kinderen die wees worden. Ik heb de afgelopen tijd meerdere jongeren gesproken die in een soortgelijke situatie zitten, en precies dat is de reden dat ik me heb aangesloten bij Daniël Koerhuis die met dit wetsvoorstel bezig is. Je zou verwachten dat woningcorporaties nu al gewoon regelen dat kinderen tot hun 28e in hun ouderlijk huis kunnen blijven wonen.”

“Het is eigenlijk intriest dat de wetgeving nodig is”, zegt Van der Plas, Kamerlid namens de BBB (BoerBurgerBeweging). “Ik vind het onmenselijk wat ze dit meisje aandoen, onder het mom van regels zijn regels. De menselijke maat moet voorop staan en ook nu al is daar ruimte voor. Ik hoop dat de Leidse woningcorporatie De Sleutels het besluit heel snel terugdraait. Dit is precies de reden waarom VVD, GroenLinks, BBB en ChristenUnie dit wetsvoorstel indienen.’

“Als een van je ouders overlijdt, heb je het al moeilijk genoeg en dan moeten we in deze samenleving toch een beetje begrip van elkaar kunnen verwachten”, reageert Pieter Grinwis van de ChristenUnie. “Juist voor deze gevallen is onze initiatiefwet, om te zorgen dat woningcorporaties echt rekening houden met hun bewoners. In een tijd van rouw heb je als wees geen behoefte aan een college in je rechten, maar aan een omgeving die om je heen staat. Dit verhaal trekt de verontwaardiging in je naar boven.”

Reactie
De Sleutels laat weten zich te houden aan de huidige wet en de gedragscode ‘Ondersteuning jongvolwassen wezen in huurwoningen’. De corporatie heeft Senna een kort tijdelijk huurcontract aangeboden tot het einde van het jaar voor de huidige woning. “Daarnaast biedt De Sleutels voor het einde van dit tijdelijke contract een passende woning aan. Passend qua grootte en huurprijs en inkomen van de bewoner,” aldus een woordvoerder van De Sleutels.

Leiden Maatschappij Politiek Wet huurbescherming weeskinderen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×