Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp. (Foto: Alrijne)

Alrijne sluit in oktober operatiekamers Leiden en Alphen aan den Rijn

Het Alrijne Ziekenhuis voert in oktober alleen operaties uit voor mensen die verzekerd zijn bij zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. Voor andere zorgverzekeraars sluit het ziekenhuis noodgedwongen de ok’s omdat het jaarbudget voor de vergoedingen op is.

De sluiting geldt voor de ziekenhuizen in Leiden en Alphen aan den Rijn. Wel blijven deze twee vestigingen spoedeisende zorg, oncologische zorg, kindergeneeskunde tot zestien jaar, verloskunde en artrosezorg uitvoeren. Het ziekenhuis in Leiderdorp blijft in oktober bovendien wel operaties uitvoeren voor verzekerden van andere zorgverzekeraars.

“We hebben de afgelopen maanden gemerkt dat er nog ruimte is binnen de afspraken die we met Zorg en Zekerheid hebben gemaakt”, schrijft het ziekenhuis op haar website. “Maar dat geldt niet voor andere zorgverzekeraars. We zijn daarover met de verzekeraars in gesprek maar dat heeft nog niet tot voldoende resultaat geleid, ondanks het feit dat we voor 2023 al hogere afspraken hebben kunnen maken. Deze blijken tot nu toe dus onvoldoende om de stijgende zorgvraag op te vangen. Om zoveel mogelijk binnen de gemaakte afspraken te blijven, hebben we ervoor moeten kiezen om in oktober alleen de ok’s in Leiderdorp open te houden.”

De sluiting van de ok’s betekent dat patiënten langer op een operatie moeten wachten, mits dat verantwoord wordt geacht. Volgens het ziekenhuis gebeurt dat altijd in overleg met de specialist. “Wij vinden deze beslissing heel vervelend voor deze patiënten en raden hen aan om contact op te nemen met hun zorgverzekeraar om om wachtlijstbemiddeling te vragen”, laat het ziekenhuis weten. “De zorgverzekeraar kan nagaan of er een kortere wachttijd is in een ander ziekenhuis.”

Leiden Leiderdorp Maatschappij Alrijne sluit operatiekamers


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×